Kanka i kastrolka. Czy wiesz czym były i do czego służyły?

Kanka nie ma nic wspólnego z kankanem, a kastrolka z motoryzacją, bo to dobrze znane w dawnej Łodzi nazwy naczyń używanych w gospodarstwie domowym.

Kanka, fot. Roland Zumbühl (Picswiss), Arlesheim (Commons:Picswiss project)/ Wikimedia Commons

Kanka to bańka na mleko (od niem. „die Kanne” – „dzbanek”). Były kanki większe – dwulitrowe – oraz małe – litrowe, a także duże bańki zwane kanami. Kastrolką nazywano natomiast żeliwny garnek o grubszym dnie, przeznaczony do pieczenia mięsa, czyli był to rodzaj rondla (po niem. „die Kasserolle”, a z francuska „casserole”). Do tego internacjonalnego zestawu kuchennego dorzućmy jeszcze rodzimego „koziołka”, czyli poprzednika mikserów czy blenderów. Taka mątewka wykonana z drewienka, z naturalnym „wirnikiem” na końcu, świetnie mieszała różne płyny oraz zawiesiny – barszcz, zasmażki, leguminy, sosy itd. Brało się patyk pomiędzy dłonie i wprawiało ruch. I choć obsługa urządzenia przypomina nieco rozniecanie ognia w pradziejach, to koziołek był skuteczny.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ