Czym jest kawa speciality
Kawa speciality to kawa najwyższej jakości, oceniana i klasyfikowana przez ekspertów według ściśle określonych standardów, aby zapewnić wyjątkowy smak i aromat. Aby kawa mogła otrzymać miano speciality, musi uzyskać minimum 80 punktów na 100 możliwych podczas oceny przeprowadzanej przez certyfikowanych ekspertów Q‑graderów (oceniających zielone ziarna, ziarna po paleniu oraz gotowy napój) pod kątem czystości smaku, aromatu oraz braku wad. Kawę speciality można kupić w wielu palarniach kawy, na przykład Coffee and Sons.
Co sprawia, że kawa jest speciality? Oto najważniejsze cechy:
- Pochodzenie ziaren – ziarna pochodzą z plantacji, na których szczególną uwagę przykłada się do mikroklimatu, gleby oraz warunków uprawy. Uprawa kawy speciality to długotrwały i precyzyjny proces, w którym liczy się przede wszystkim jakość (nie wielkość plonów).
- Typ pochodzenia – kawa speciality może być single origin (pochodzić z jednego konkretnego regionu lub nawet jednej plantacji), co pozwala uzyskać unikatowy profil smakowy odzwierciedlający lokalne warunki. Istnieją jednak także mieszanki (blendy) mające na celu pożądany smak poprzez łączenie ziaren z różnych miejsc czy micro-loty – bardzo małe partie o wyjątkowo wysokiej jakości.
- Profil smakowy – kawa cechuje się pełnym, bogatym i różnorodnym smakiem; w zależności od rodzaju można wyczuć nuty owocowe, kwiatowe, czekoladowe, orzechowe i wiele innych.
Proces palenia i parzenia – ziarna poddawane są odpowiedniemu procesowi palenia mającemu na celu wydobycie ich najlepszych cech; istotny jest również sposób parzenia pozwalający wydobyć pełnię aromatu i smaku napoju.
