Łódź.pl

Klimat Czech na Księżym Młynie w Łodzi. Restauracja Cesky Film zaskoczy niejednym! [ZDJĘCIA]

Zaczęło się od miłości do Czech i… szalonego pomysłu. Prawie 15 lat temu na Księżym Młynie w Łodzi powstała restauracja Česky Film (ul. Tymienieckiego 25A), w której od progu wita „Krecik” i aromat obiecujący wielką ucztę.

Łódź. Klimat Czech na Księżym Młynie w Łodzi. Restauracja Cesky Film zaskoczy niejednym!
Klimat Czech na Księżym Młynie w Łodzi. Restauracja Cesky Film zaskoczy niejednym!
16 фотоs
Łódź. Klimat Czech na Księżym Młynie w Łodzi. Restauracja Cesky Film zaskoczy niejednym!
Łódź. Klimat Czech na Księżym Młynie w Łodzi. Restauracja Cesky Film zaskoczy niejednym!
Łódź. Klimat Czech na Księżym Młynie w Łodzi. Restauracja Cesky Film zaskoczy niejednym!
Łódź. Klimat Czech na Księżym Młynie w Łodzi. Restauracja Cesky Film zaskoczy niejednym!
Łódź. Klimat Czech na Księżym Młynie w Łodzi. Restauracja Cesky Film zaskoczy niejednym!
ДИВІТЬСЯ
ФОТО (16)

Česky Film otwarto 2011 r. Właściciele nie mieli nic wspólnego z gastronomią, za to całym sercem pokochali kraj naszych południowych sąsiadów, potem czeskie piwo i na końcu kuchnię – właśnie w takiej kolejności. Postanowili więc otworzyć w Łodzi, z dala od centrum miasta, miejsce, w którym będą zarażać innych swoją pasją.

Oryginalne przepisy

To jedyne miejsce w Łodzi, które serwuje czeskie specjały oparte na oryginalnych przepisach. Krąg zadowolonych klientów stale się powiększa. W weekend trudno o wolny stolik bez wcześniejszej rezerwacji. Kameralne wnętrze wypełnione jest zdjęciami i plakatami nawiązującymi do historii i kultury Czech. Czekając na swoje zamówienie, możemy również podglądać przygody słynnego Krecika.

W menu dominują potrawy mięsne, m.in. pieczona kaczka z knedlikami, praska szynka z sosem chrzanowym czy golonka z kwaśną kapustą. Na mniejszy głód również coś się znajdzie – krem ziemniaczany z bryndzą lub bulion z grzanką serową. Właściciele nie zapomnieli jednak o opcjach wegetariańskich. Pierogi z wędzonym owczym serem czy panierowany ser Hermelin z sosem z jeżyn i tymiankiem to tylko niektóre z propozycji. Co miesiąc pojawia się także menu tematyczne, oparte na sezonowych produktach – maj upłynął pod znakiem szparagów.

Kulinarne szlagiery

Goście restauracji mają swoje ulubione dania. Największą popularnością cieszy się ser ołomuniecki z czosnkowymi grzankami, udziec wołowy z morawską zasmażaną kapustą i śmietaną, gulasz wołowy z knedlikami i tradycyjne piwo. W końcu jeśli mowa o czeskiej kuchni, to musi pojawić się również ten trunek. W restauracji można spróbować aż pięciu rodzajów beczkowego napoju z browaru Černá Hora oraz piw butelkowych.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ