Łódź.pl

Kuchnia Dalekiego Wschodu na Chojnach w Łodzi. Co zjemy w restauracji Pan Bao?

Osiedlowe restauracje wyrastają jak grzyby po deszczu, również na Chojnach w Łodzi. Tym razem możemy liczyć na nowy lokal Pan Bao z kuchnią Dalekiego Wschodu.

Łódź. Kuchnia Dalekiego Wschodu na Chojnach w Łodzi. Co zjemy w restauracji Pan Bao?
Kuchnia Dalekiego Wschodu na Chojnach w Łodzi. Co zjemy w restauracji Pan Bao?
5 фотоs
Łódź. Kuchnia Dalekiego Wschodu na Chojnach w Łodzi. Co zjemy w restauracji Pan Bao?
Łódź. Kuchnia Dalekiego Wschodu na Chojnach w Łodzi. Co zjemy w restauracji Pan Bao?
Łódź. Kuchnia Dalekiego Wschodu na Chojnach w Łodzi. Co zjemy w restauracji Pan Bao?
Łódź. Kuchnia Dalekiego Wschodu na Chojnach w Łodzi. Co zjemy w restauracji Pan Bao?
ДИВІТЬСЯ
ФОТО (5)

Historia bułeczek bao ma prawie 2000 lat. Bazą są pszenne, spulchniane przez drożdże placuszki, które rosną w oczach, gotując się na parze. Następnym krokiem jest ich nadziewanie. Co może znaleźć się w środku? To zależy od wyobraźni kucharza: szarpana wieprzowina, tofu w panko lub krewetki z masą świeżych warzyw i liści kolendry. Są niezwykle popularną potrawą nie tylko w Chinach, gdzie je wymyślono, lecz także w Japonii, Indonezji i na całym Dalekim Wschodzie.

Z drugiego końca świata na Chojny

W nowej restauracji przy ul. Strażackiej 5 w Łodzi oprócz kilku rodzajów bao znajdziemy również zupy, rameny, noodle i dania z ryżem. Na szczególną uwagę zasługują pho z dodatkami w trzech wersjach: z kurczakiem, wołowiną oraz tofu, a także dania z makaronem udon. Dla fanów słodkości przygotowano bao z bananami i nutellą lub klasyk – banany smażone w cieście, serwowane z lodami. Ciekawostką są kolorowe lemoniady z galaretką kokosową.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ