Łódzka kuchnia „od kuchni". Dzięki tym książkom poznasz tajniki regionalnych przysmaków!

Potrafisz wymienić trzy potrawy regionalne Łodzi? Z pewnością wymienisz ich nawet więcej, ale czy znasz ich historię, przepisy lub anegdoty? Jeśli nie, możesz to zmienić dzięki książkom kulinarnym o kuchni łodzian. Biegnij po nie do księgarni!

Łódzka kuchnia „od kuchni"
Łódzka kuchnia „od kuchni"

Te trzy pozycje z pewnością sprawią, że pogłębisz swoją wiedzę oraz podszkolisz się w gotowaniu łódzkich specjałów. „Łódzka kuchnia czterech kultur” to publikacja prezentująca odświeżone przepisy na potrawy jadane przez mieszkańców przedwojennej Łodzi przemysłowej. Elegancki album przybliża czytelnikom historię miasta od kuchni. 

Do książki trafiło 30 przepisów na potrawy kuchni polskiej, żydowskiej, niemieckiej i rosyjskiej, które łodzianie i mieszkańcy regionu jadali w domach i restauracjach w czasach przemysłowego rozkwitu. Punkt wyjścia stanowiły klasyczne receptury sprzed ponad wieku, o których interpretację poproszono szefów kuchni czterech łódzkich restauracji – Lokalu, Anatewki, Galicji i delight w Andel’s Łódź. 

„Łódzka kuchnia regionalna” to elegancki album, który przybliża czytelnikom kulinarne tradycje województwa łódzkiego. Po poznaniu od kuchni dawnej Łodzi warto przyjrzeć się temu, co jadało się i jada w innych częściach regionu. Autorki wybrały się w kulinarną podróż po okolicznych wsiach i miasteczkach. 

Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka” to wyjątkowe wydawnictwo Anny Wojciechowskiej z Radogość Cafe. Autorka przez kilka lat prowadziła rozmowy ze swoimi babciami, ciociami, a nawet prababciami. Efektem jest zbiór 50 przepisów na dania proste, codzienne, takie, które dawniej jadano w typowym łódzkim domu. Są tu śledzie, prażoki czy zalewajka. Jest także zupa wiśniowa z ziemniakami, są żołądki w sosie chrzanowym i knedle z truskawkami. W kuchni tej odbija się dawna łódzka wielokulturowość, są wpływy niemieckie, żydowskie i rosyjskie.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ