Łódź.pl

Nowa lodówka społeczna w Łodzi. Święta Bożego Narodzenia bez marnowania żywności

Przy kościele pw. Najświętszego Serca Jezusowego w Łodzi (Retkińska 127) powstała nowa lodówka społeczna. Opiekę nad nią będzie sprawować Rada Osiedla Karolew - Retkinia-Wschód oraz parafia, którzy są jednocześnie inicjatorami uruchomienia lodówki dokładnie w tej lokalizacji. To już dziesiąta miejska lodówka, która powstała we współpracy z firmą Beko Europe.

Łódź. Nowa lodówka społeczna
Nowa lodówka społeczna w Łodzi. Święta Bożego Narodzenia bez marnowania żywności
8 фотоs
Łódź. Nowa lodówka społeczna
Łódź. Nowa lodówka społeczna
Łódź. Nowa lodówka społeczna
Łódź. Nowa lodówka społeczna
Łódź. Nowa lodówka społeczna
ДИВІТЬСЯ
ФОТО (8)

Przy kościele pw. Najświętszego Serca Jezusowego w Łodzi (Retkińska 127) powstała nowa lodówka społeczna.  Tuż obok funkcjonuje także społeczna szafa, za pośrednictwem której każdy może podzielić się zadbanymi i wciąż pełnowartościowymi rzeczami, które będą przydatne dla innych (np. ubraniami, zabawkami, książkami).

Co można włożyć do lodówki społecznej?

Potrawy i artykuły umieszczane w lodówkach społecznych powinny być szczelnie zapakowane. Jeśli nie zostały zapakowane fabrycznie przez producenta, ponieważ zostały np. przygotowane samodzielnie w domu, przyda się dokładny opis tego, co jest w środku oraz data przygotowania tej potrawy. Artykuły, które chcemy umieścić w lodówce społecznej nie powinny posiadać jakichkolwiek oznak zepsucia. Niewskazane są ponadto wszystkie potrawy zawierające w swoim składzie surowe mięso (np. tatar) lub surowe jajka (np. domowy majonez, ciasto z kremem). Do lodówek społecznych nie może trafiać też alkohol w żadnej postaci.

Ponad 60 tys. ton jedzenia w śmietniku

Jak wynika z najnowszego raportu przygotowanego przez firmę Too Good To Go we współpracy z pracownią Opinia24, aż 8 na 10 Polaków przyznaje się, że wyrzuca jedzenie w okresie świątecznym (między 23 a 30 grudnia). Z badań tych wynika również, że 63 procent Polaków przygotuje za dużo jedzenia. W świątecznym czasie generujemy aż 1,6 kg odpadów żywieniowych na osobę, łącznie to ponad 61,7 tys. ton, a to tyle samo, ile waży sześć Wież Eiffla! Najczęściej wyrzucaną w Święta kategorią jedzenia są owoce i warzywa. Następne w kolejności są zupy, napoje, ryby oraz słodycze i desery.
 

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ