Nowe laboratorium na Politechnice Łódzkiej, utworzone w strukturach Katedry Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, będzie służyć pracownikom naukowym, doktorantom oraz studentom, wspierając prowadzenie zaawansowanych badań z zakresu technologii żywności.
Nowoczesne urządzenia i technologie
Nowe laboratorium znacząco wzmacnia potencjał badawczo-dydaktyczny uczelni. Studenci zyskują dostęp do nowoczesnych urządzeń i technologii, które pozwalają na praktyczne przygotowanie do pracy w sektorze przemysłowym, a naukowcy – do zaawansowanych narzędzi analitycznych wspierających prowadzenie badań na światowym poziomie. Nowo otwarta pracownia, w połączeniu z funkcjonującym już Akredytowanym Laboratorium Analityki Cukrowniczej, tworzy solidne zaplecze badawcze, które stwarza nowe perspektywy dla współpracy nauki z przemysłem.
Eksperci z Katedry nie mają wątpliwości: to przełom, który połączy naukę z biznesem. Dzięki nowej pracowni możliwe będzie realizowanie projektów badawczych, które mogą wpłynąć na to, co jemy – i jak to jemy – w przyszłości.
