Oszczędzanie w kuchni. Jak korzystać z lodówki i gotować, żeby płacić mniej? [PORADNIK]

Wszystkim nam zależy na tym, aby nasze rachunki nadchodzącej zimy były jak najniższe. Oszczędzać możemy także, nieco zmieniając codziennie nawyki. Zobacz proste sposoby na to, jak oszczędzać w kuchni podczas gotowania oraz korzystania z lodówki.

Jak oszczędzać w kuchni?
Jak oszczędzać w kuchni?, fot. ENVATO ELEMENTS

Gotuj ekonomicznie:

  • Używaj przykrywek.
  • Dopasowuj wielkość płomienia do rozmiarów garnka.
  • Gotuj odpowiednią ilość (np. wody w czajniku).
  • Korzystaj z raz rozgrzanego piekarnika (Pieczesz ciasto? To dobry moment, żeby wykorzystać rozgrzany już piekarnik do upieczenia np. warzyw na sałatkę).
  • Używaj garnków z grubym dnem, które dłużej utrzymują ciepło.

Odpowiednio korzystaj z lodówki:

  • Lodówka nie może stać w ciepłych pomieszczeniach ani w pobliżu grzejników.
  • Szczelność drzwiczek decyduje o zużyciu energii – uszczelki należy utrzymywać w czystości, a w razie konieczności wymienić je (prosty test: jeśli przytrzaśnięta drzwiczkami kartka swobodnie przemieszcza się wzdłuż uszczelki, to sygnał, że trzeba ją wymienić). Koszt zestawu do uszczelniania to poniżej 100 zł
  • Nie należy wstawiać ciepłych dań do lodówki (natomiast warto rozmrażać produkty z zamrażarki wewnątrz lodówki).
  • Lodówkę należy regularnie odszraniać i rozmrażać.

Wymień starą lodówkę:

  • Na taką o dobrej klasie energetycznej. W użytku są dwie skale klas energetycznych: stara (od A+++ do D) i nowa (od A do G). Im dalsza litera alfabetu,  tym więcej energii urządzenie pochłonie. Zakup lodówki o najwyższej klasie energetycznej oznacza droższą inwestycję, ale łączna oszczędność energii jest w perspektywie czasu bardziej opłacalna.
  • Na dostosowaną rozmiarem do typowych potrzeb rodziny (a nie zdarząjących się kilka razy do roku wyjątkowych okazji). Porównanie jednej linii lodówko-zamrażarek pokazuje, że różnica ok. 20 l pojemności przekłada się na ok. 20 kWh zużytej energii (w klasie F).

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ