Politechnika Łódzka. Profesor Grażyna Budryn nominowana do prestiżowej nagrody [SZCZEGÓŁY]

Profesor Grażyna Budryn z Politechniki Łódzkiej jest nominowana do prestiżowej nagrody Ambasador Innowacyjności roku 2024, przyznawanej przez Europejski Ośrodek Rozwoju Gospodarki.

Profesor Grażyna Budryn
Profesor Grażyna Budryn, fot. Politechnika Łódzka

Profesor Grażyna Budryn jest dyrektorem Instytutu Technologii i Analizy Żywności Politechniki Łódzkiej. Współpracuje z branżą spożywczą, w efekcie czego powstają nowe technologie związane z produkcją żywności o właściwościach prozdrowotnych.

Do innowacji prof. Budryn należą m.in.:

  • dania dla wegetarian pomocne w profilaktyce cukrzycy i chorób układu krążenia (współpraca z firmą PAMAPOL, producentem dań gotowych),
  • nowy rodzaj kawy prażonej, bogatej w naturalne polifenole kawy i wina, które wzbogacają bukiet zapachowy (współpraca z Grupą Buena),
  • patent na sposób wytwarzania fermentowanych kiełków koniczyny, ciecierzycy i lucerny, o właściwościach łagodzących objawy menopauzy, bez ryzyka wystąpienia zmian nowotworowych, a ponadto o właściwościach przeciwnowotworowych i kościotwórczych.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ