Snelka - typowo łódzkie danie, szybkie i tanie. Znasz je? [ŁODZIANIZMY]

Wydawało się, że wszystkie łódzkie, te najprostsze w przygotowaniu i raczej cienkie zupy zostały już opisane, ale wciąż w archiwach trafiają się nowe nazwy chudych polewek. Kolejna to snelka albo smelka, na którą przepis mieści się w jednym zdaniu.

chleb
Najważniejszym składnikiem snelki jest chleb, fot. ENVATO ELEMENTS

Snelka to po prostu chleb pokrojony w kostkę (może być czerstwy), zalany wrzątkiem (nie trzeba nawet gotować) i okraszony skwarkami. Taka najprostsza z możliwych do błyskawicznego wykonania strawa – jak wynika z dawnych wspomnień łódzkich – bardzo często gościła, zwłaszcza w latach kryzysowych, na robotniczych stołach. Snelka zbliżona jest nieco do tzw. wodzianki, ale nazwę swą wywodzi pewnie od niemieckiego słowa „schnell”, czyli szybko.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ