Odnawiasz, rozwijasz, a może dopiero tworzysz własny biznes? Zacznij od solidnych podstaw. Zakup dobrego wyposażenia to inwestycja na lata. Podpowiadamy, jak znaleźć i wybrać sprzęt gastronomiczny wysokiej jakości!
Sprzęt gastronomiczny wysokiej jakości – na co zwrócić uwagę?
Urządzenia AGD przeznaczone do profesjonalnego zastosowania są przede wszystkim większe, bardziej wydajne oraz wytrzymalsze. Z ich pomocą można szybko, łatwo i opłacalnie przygotowywać duże ilości żywności. Przy tym mogą pracować przez wiele godzin praktycznie bez przerwy, bez ryzyka awarii i wysokich rachunków za energię elektryczną/gaz/wodę. Większość z nich mimo zastosowania nowoczesnej technologii ma bardzo prostą obsługę oraz wiele udogodnień, umożliwiających nawet automatyzację niektórych czynności.
Przy zakupie sprzętu gastronomicznego najważniejsze jest, by dobrać go do realnych potrzeb lokalu. Należy obliczyć/oszacować dzienny utarg, tak by obsługa była w stanie na czas przygotować i wydać zamówienia dla wszystkich klientów. Oczywiście nadmiar też nie ma sensu, ponieważ posiadanie nieużywanych czy rzadko używanych urządzeń jest nieergonomiczne i nieekonomiczne.