Startuje jesienna edycja Ramen Festival w Łodzi. Zobacz festiwalowe rameny

Jesień to idealny czas na próbowanie rozgrzewających zup. Rozpoczynający się już w piątek (5 listopada) Ramen Festival organizowany przez Jemy w Łodzi to ku temu najlepsza okazja. 35 restauracji i aż 10 dni, aby odwiedzić je wszystkie!

fot. mat. pras festiwalu
Propozycja festiwalowa restauracji Ramenownia
7 фотоs
fot. mat. pras festiwalu
fot. mat. pras festiwalu
fot. mat. pras festiwalu
fot. mat. pras festiwalu
fot. mat. pras festiwalu
ДИВІТЬСЯ
ФОТО (7)

To pewne, że Łódź pokochała ramen, ponieważ z roku na rok Ramen Festival cieszy się coraz większą popularnością. W tegorocznej edycji bierze udział, aż 35 restauracji, nie tylko z Łodzi, ale również z Aleksandrowa, Zgierza i Pabianic. 

Czym w tym roku zaskoczą nas twórcy dań festiwalowych? – Obok świetnych, klasycznych ramenów pojawią się też kreatywne interpretacje tego dania. Będzie ramen w formie burgera czy ramen inspirowany kuchnią hiszpańską z chorizo, krewetkami i pomidorami. Lokale zaskakują również dodatkami, wśród których można wymienić bobowinę, pastrami, dziczyznę czy sezonową dynię, po którą sięgnęły aż 4 miejsca – mówi Agata Zarębska z Jemy w Łodzi. Na pewno warta podkreślania jest mocna reprezentacja dań wegańskich – goście będą mieli do wyboru 8 ciekawych propozycji.

Rameny, warsztaty i konkursy

Tradycyjnie już festiwalowi będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje i wydarzenia. We wtorek 9 listopada Ramenownia (Piotrkowska 89) zaprosi gości na tsukemen, czyli ramen, w którym makaron i wywar podawane są w osobnych naczyniach, a danie zjada się maczając makaron w wywarze. Ponadto lokal zaprezentuje też własną produkcję makaronu. Dwa dni później wielbiciele ostrych smaków będą mogli spróbować swych sił w niecodziennej rywalizacji. 11 listopada restauracja Umamitu zorganizuje Hot Ramen Challenge, w którym ośmiu śmiałków stanie do rywalizacji polegającej na jak najszybszym zjedzeniu wyjątkowo pikantnego dania – mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi. Nagrodą w konkursie będzie zestaw do samodzielnego przygotowania ramenu (będzie on też dostępny w sprzedaży).

Festiwalowa propozycja restauracji Dziki Sum

Co jeszcze w programie? W niedzielę 14 listopada studio kulinarne Book&Cook zaprasza na warsztaty z domowego przygotowania ramenu, które poprowadzi Bartosz Snecz Dębski. Podczas których uczestnicy przygotują całe danie samodzielnie, od makaronu po dodatki. To jednak nie koniec! Portal Jemy w Łodzi ma dla gości jeszcze jedną niespodziankę. Będzie to konkurs, w którym nagrodą jest wyjątkowa praca Oli i Witolda z Paper Craft. Wycinany laserowo z papieru i ręcznie sklejany obraz z japońskim motywem kwiatów wiśni.

Wydarzenie rozpoczyna się 5 listopada i potrwa do 14 listopada.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ