Zgodnie z nazwą lokalu, biznes prowadzony jest rodzinnie i z wielką dbałością o klientów przez Beatę i Dariusza Kaszkiewiczów. Spotkacie się tutaj z tradycyjnymi polskimi oraz łódzkimi smakami. Właściciele stawiają na świeże składniki od lokalnych dostawców, pyszne, zdrowe śniadania i lunche, aromatyczne kawy oraz desery, ale także rodzinny klimat.
Do porannej kawy można zjeść coś na słodko, np. tiramisu (jedna ze specjalności Rodzinna Caffe&Bistro) albo coś bardziej wytrawnego. Do wyboru jest między innymi doceniany przez bywalców żulik z kaszanką, gofry z awocado czy bułka z wieprzowiną i serem. W sezonie wakacyjnym zjeść możemy wewnątrz lokalu lub w ogródku, można też zamówić jedzenie na wynos i zorganizować tam zamkniętą imprezę.
Nie tylko kawa
Właściciele lokalu udzielają się też dla lokalnej społeczności! Niedawno można było zobaczyć stoisko śniadaniowni na pikniku rodzinnym przy Szkole Podstawowej 138 w Łodzi im. Leopolda Staffa, a pyszna lemoniada od Rodzinnej towarzyszyła uczniom tej szkoły na balu 8-klasistów. Kapelusz Anatola sąsiaduje ze szpitalem im. Kopernika w Łodzi, który prowadzi Fundację Na Rzecz Pomocy Chorym Na Białaczkę oraz OnkoKlub Kopernik. Organizacje te są regularnie wspierane przez Rodzinną w przygotowywaniu przeróżnych wydarzeń.
Bistro otwarte jest codziennie od 9:00 do 19:00 (w piątki i soboty lokal czynny godzinę dłużej).