– Pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę, przyrządzamy w niskiej temperaturze z karczku wieprzowego w korzennych przyprawach. Podajemy ją w bułce burgerowej z sosem musztardowym i ogórkiem konserwowym. Dodatków nie jest wiele, ponieważ chcemy wydobyć z mięsa maksimum smaku – opowiada Marek, który Zestaw Obowiązkowy prowadzi już od kilku lat. Zaczynał w swoim food trucku, teraz gotuje w lokalu przy ul. Łąkowej 11.
Miłośników ostrzejszych klimatów ucieszy nowa wersja pastrami z gorgonzolą – lekko zgrillowaną, dodającą posiłkowi wyrazistego smaku. Ten przysmak zjecie w ciabatcie z dodatkiem musztardy francuskiej.
Klasyki dla tradycjonalistów
Przez cały czas w menu jest także specjalność Zestawu, czyli kanapki z pastrami – peklowanego, wędzonego i parowanego mostka wołowego, którego smak już od dawna podbija serca i żołądki łodzian. Jego przepis Marek wymyślił sam, podobnie jak autorskich sosów, z którymi można zamówić pastrami. Przyrządzane na miejscu od podstaw są także lemoniady, w ten weekend będzie cytrynowa i paprykowa. Ta ostatnia ma swoich fanów. – Niektórzy przyjeżdżają na nią specjalnie, kiedy tylko damy znać na Facebooku, że akurat zrobiliśmy kolejną porcję – zdradza Marek.
Nowości zostaną w Zestawie przez kilka najbliższych dni, a o ich losach zdecydują sami goście. – Poprzednie nowinki przyjęły się i zostały w menu. To przede wszystkim kanapka z pastrami z dodatkiem grillowanego bekonu wołowego, bardzo rzadko spotykanego w Polsce. Swoich fanów ma też kimchi, które wychodzi nam dość pikantne i jest świetnym dodatkiem do kanapek – dodaje właściciel.
Na łąkę w centrum miasta
Zestaw Obowiązkowy możecie odwiedzać od poniedziałku do piątku w godz. 11:00–19:00, a także w soboty w godz. 11:00–16:00. Czekają tu nie tylko dobre jedzenie i kraftowe piwa, ale też leżaki i niewielka łączka tuż obok lokalu. Nie zawiodą się więc ci, którzy lubią nacieszyć kubki smakowe w spokoju i w otoczeniu przyrody.