Łódź.pl

Z Wietnamu na Piotrkowską w Łodzi. Restauracja Pho by Lilly Tran łączy kultury, pokolenia i ludzi

Smaki Wietnamu, serdeczność gospodarzy i autentyczność, której nie da się podrobić. W samym sercu Piotrkowskiej w Łodzi działa Pho by Lilly Tran – restauracja, która łączy kultury, pokolenia i ludzi. Jej właścicielka, Lilly, to łodzianka z wyboru, która już od ponad dwóch dekad buduje tu swoje życie.

Łódź. Z Wietnamu na Piotrkowską w Łodzi. Restauracja Pho by Lilly Tran łączy kultury, pokolenia i ludzi
Z Wietnamu na Piotrkowską w Łodzi. Restauracja Pho by Lilly Tran łączy kultury, pokolenia i ludzi
7 фотоs
Łódź. Z Wietnamu na Piotrkowską w Łodzi. Restauracja Pho by Lilly Tran łączy kultury, pokolenia i ludzi
Łódź. Z Wietnamu na Piotrkowską w Łodzi. Restauracja Pho by Lilly Tran łączy kultury, pokolenia i ludzi
Łódź. Z Wietnamu na Piotrkowską w Łodzi. Restauracja Pho by Lilly Tran łączy kultury, pokolenia i ludzi
Łódź. Z Wietnamu na Piotrkowską w Łodzi. Restauracja Pho by Lilly Tran łączy kultury, pokolenia i ludzi
Łódź. Z Wietnamu na Piotrkowską w Łodzi. Restauracja Pho by Lilly Tran łączy kultury, pokolenia i ludzi
ДИВІТЬСЯ
ФОТО (7)

Lilly Tran przyjechała do Polski w 2000 r. Wybrała Łódź nie przez przypadek, lecz z potrzeby bliskości. – Moi rodzice już tu pracowali, więc naturalnie to miejsce stało się także moim domem – opowiada. 

Początkowo niewiele wiedziała o samym mieście, ale z czasem zaczęła odkrywać jego rytm i charakter. Jako małą imigrantkę z Azji zachwyciły ją tramwaje, których nie znała z Wietnamu. Ten element miejskiego krajobrazu na długo zapadł jej w pamięć. Dziś razem z mężem prowadzi restaurację Pho by Lilly Tran przy ul. Piotrkowskiej 80. Lokal z kuchnią wietnamską, opartą na tradycyjnych przepisach i domowych smakach. Jak sama mówi, restauracja powstała z potrzeby serca, by dzielić się tym, co zna najlepiej.

Kuchnia, która mówi językiem domu

Pho by Lilly Tran to nie jest kolejne „azjatyckie bistro”. To miejsce, w którym każdy składnik ma znaczenie, a smak zupy pho niesie ze sobą historię i wspomnienia z dzieciństwa. – Gotuję tak, jak gotowało się w moim domu. Używam przypraw i receptur, które pamiętam z dzieciństwa w Wietnamie – mówi Lilly. 

W menu znajdują się klasyczne dania: zupa pho z różnymi wariantami mięsnymi i wegańskimi, kanapki bánh mì, makarony bún i lekkie przekąski, idealne na szybki lunch lub dłuższą kolację. Największy nacisk kładzie na smak wywarów i świeżość ziół. – Pho to danie, które jemy nawet na śniadanie. Daje energię na cały dzień – dodaje z uśmiechem.

Dalszą część artykułu znajdziesz poniżej.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ