ZWiK Łódź ostrzega: nie wylewaj tłuszczu po gotowaniu do kanalizacji!

ZWiK Łódź ostrzega - jeśli chcemy spędzić święta w spokoju, bez niespodzianek związanych z zapchaną kanalizacją, nie wylewajmy tłuszczów po smażeniu i pieczeniu świątecznych potraw do ubikacji czy zlewu! To recepta na poważne i kosztowne kłopoty!

ZWiK Łódź ostrzega: nie wylewaj tłuszczu po gotowaniu do kanalizacji!
ZWiK Łódź ostrzega: nie wylewaj tłuszczu po gotowaniu do kanalizacji!

Tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie – tężeją i zapychają rury kanalizacyjne, tworząc na ich ścianach twarde złogi (to one są częstą przyczyną zalanych mieszkań i piwnic). Usunięcie zatorów jest bardzo kosztowne. ZWiK Łódź robi to tylko w kanałach, które przebiegają pod ulicami – koszty usuwania zatorów w instalacjach wewnątrz budynków ponoszą wyłącznie mieszkańcy.

Właściciele restauracji i stołówek mają obowiązek przekazywać zużyty tłuszcz specjalistycznym firmom zajmującym się jego utylizacją. Wykrycie sprawców zanieczyszczenia miejskiej kanalizacji tłuszczami jest bardzo łatwe. Służą do tego specjalne roboty wyposażone w kamery, które bez trudu potrafią zlokalizować pod ziemią przyłącza, z których tłuszcze trafiły do miejskich kolektorów. Właściciele takich przyłączy płacą za czyszczenie miejskich kanałów.

Po smażeniu czy pieczeniu potraw tłuszcze i oleje należy zlewać do butelek lub słoików, które następnie należy wyrzucić do pojemników na odpady zmieszane.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ