Motywem przewodnim jest zdrowie i zrównoważone życie, a co za tym idzie również jedzenie, które odżywia nie tylko ciało, ale i umysł. Ponad 20 restauracji z Łodzi przygotowało swoje popisowe dania – od przystawek po dania główne i desery. Na szczególną uwagę uczestników zasługują m.in. ramen po włosku (Nitka, ul. Piotrkowska 56), długo gotowana cielęcina w sosie tuńczykowym (Locanda cucina e vino, ul. Dożynkowa 2/4) oraz aromatyczne wontony z wieprzowiną i krewetkami (ul. Piotrkowska 217).
Szereg wydarzeń towarzyszących
Wśród wydarzeń festiwalu znalazły się Targi Zdrowego Stylu Życia w Ogrodach Geyera (sobota, 7 września w godz. 10:00–18:00), na których uczestnicy zobaczą pokaz gotowania na żywo, spróbują zdrowych przekąsek, a nawet skorzystają z zabiegów spa. Wstęp jest wolny. Tego samego dnia w restauracji Obiecana Cafe (ul. Piotrkowska 293/305) odbędą się wykłady z dietetykami i specjalistami w dziedzinie zdrowego odżywiania. Wstęp wolny od godz. 10:00. Po więcej wydarzeń warto odwiedzić stronę festiwalu.
Lista restauracji biorących udział w festiwalu:
- BOHO
- Chude Ciacho
- Drukarnia Skład Wina i Chleba
- Grand Cafe
- King Kong
- Levityn Cocktail Bar
- Locanda Cucina e Vino
- Luisse Cafe
- Marco Bistro
- Niebostan
- Nitka
- Obiecana Cafe
- Powidok Bistro
- Radogość Cafe
- Roma
- Spółdzielnia
- Stacja Zero
- Szyszka Restauracja