20. edycja Festiwalu Dobrego Smaku. Ponad 20 restauracji, popisowe dania, targi i wykłady

Najstarszy festiwal kulinarny w Polsce, czyli Festiwal Dobrego Smaku, obchodzi swoje 20. urodziny! Tegoroczna edycja odbędzie się pod hasłem „Zdrowo najedzeni”. Nie zabraknie autorskich dań od łódzkich szefów kuchni, warsztatów i inspirujących spotkań.

Rusza 20. edycja Festiwalu Smaku!, fot. NITKA
5 zdjęć
ZOBACZ
ZDJĘCIA (5)

Motywem przewodnim jest zdrowie i zrównoważone życie, a co za tym idzie również jedzenie, które odżywia nie tylko ciało, ale i umysł. Ponad 20 restauracji z Łodzi przygotowało swoje popisowe dania – od przystawek po dania główne i desery. Na szczególną uwagę uczestników zasługują m.in. ramen po włosku (Nitka, ul. Piotrkowska 56), długo gotowana cielęcina w sosie tuńczykowym (Locanda cucina e vino, ul. Dożynkowa 2/4) oraz aromatyczne wontony z wieprzowiną i krewetkami (ul. Piotrkowska 217).

Szereg wydarzeń towarzyszących

Wśród wydarzeń festiwalu znalazły się Targi Zdrowego Stylu Życia w Ogrodach Geyera (sobota, 7 września w godz. 10:00–18:00), na których uczestnicy zobaczą pokaz gotowania na żywo, spróbują zdrowych przekąsek, a nawet skorzystają z zabiegów spa. Wstęp jest wolny. Tego samego dnia w restauracji Obiecana Cafe (ul. Piotrkowska 293/305) odbędą się wykłady z dietetykami i specjalistami w dziedzinie zdrowego odżywiania. Wstęp wolny od godz. 10:00. Po więcej wydarzeń warto odwiedzić stronę festiwalu.

Lista restauracji biorących udział w festiwalu:

  • BOHO
  • Chude Ciacho
  • Drukarnia Skład Wina i Chleba
  • Grand Cafe
  • King Kong
  • Levityn Cocktail Bar
  • Locanda Cucina e Vino
  • Luisse Cafe
  • Marco Bistro
  • Niebostan
  • Nitka
  • Obiecana Cafe
  • Powidok Bistro
  • Radogość Cafe
  • Roma
  • Spółdzielnia
  • Stacja Zero
  • Szyszka Restauracja

ZOBACZ TAKŻE