6 powodów, dla których warto jeść kiszonki [PRZEPISY]

Zdrowie i wysoka odporność – to wszystko zaczyna się w brzuchu. W trosce o dobre samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego warto regularnie sięgać po kiszonki.

fot. EnvatoElements
Warto regularnie sięgać po kiszonki
6 zdjęć
fot. EnvatoElements
fot. EnvatoElements
fot. EnvatoElements
fot. EnvatoElements
fot. EnvatoElements
ZOBACZ
ZDJĘCIA (6)

Przyjmowanie antybiotyków, uboga dieta, przebyte zakażenia bakteryjne lub grzybicze, nadużywanie alkoholu, a nawet stres mogą w negatywny sposób wpływać na równowagę mikrobiomu jelitowego.

Czym jest mikrobiom? To biliony mikroorganizmów, głównie bakterii, które zasiedlają nasz układ pokarmowy, wpływając na jego pracę. Fermentowane przetwory należą do naturalnych probiotyków, czyli „dobrych” bakterii, które regulują pracę układu trawiennego i korzystnie wpływają na jego florę. 

Kiszenie jest znane ludzkości od wieków. To jeden ze sposobów konserwowania żywności, który przedłuża jej trwałość, zachowując przy tym wartości odżywcze. Dodatkowo dzięki kiszeniu można wydobyć z warzyw i owoców różnorodne i zaskakujące smaki. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto włączyć kiszonki do codziennej diety. 

Wsparcie dla układu pokarmowego

Dobra wiadomość dla wszystkich osób, które zmagają się z problemem przewlekłych zaparć. Spożywanie kiszonych przetworów ułatwia trawienie i wspomaga perystaltykę jelit. 

Wspomaganie układu odpornościowego

Fermentowane produkty wzmacniają też odporność naszego organizmu. Zawarte w nich bakterie probiotyczne niszczą i osłabiają patogeny, które mogą wywoływać liczne schorzenia. Kiszonki stanowią barierę ochronną oraz pomagają w walce z infekcjami. Witamina C znajdująca się w przetworach wzmacnia odporność oraz zmniejsza podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe. To szczególnie ważne jesienią i zimą, w okresie grypowym!

Dodatkowo witamina C uszczelnia także naczynia krwionośne, zapobiegając tworzeniu się siniaków oraz występowaniu krwotoków.

Poprawa wyglądu skóry

Kiszonki są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, czyli witamin A i E, które przeciwdziałają starzeniu się organizmu oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. 

Witamina E nie bez przyczyny nazywana jest witaminą młodości. Ma zbawienny wpływ na kondycję naskórka, ponieważ stymuluje komórki do wytwarzania elastyny i kolagenu. Dzięki niej możemy cieszyć się napiętą skórą bez zmarszczek, zdrowymi włosami i mocnymi paznokciami. 

Witamina A to substancja niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – jest jednym z ważniejszych związków, budujących naszą odporność. Ponadto poprawia zdolność komórek do regeneracji oraz ogranicza ryzyko i spowalnia rozwój raka jelita grubego, piersi, płuc i prostaty.

Obniżenie poziom cholesterolu

Bakterie mikrobiotyczne zawarte w fermentowanych przetworach obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, który często prowadzi do rozwoju choroby wieńcowej serca. 

Regulacja wchłaniania glukozy we krwi

Ta informacja zainteresuje szczególnie cukrzyków: składniki zawarte w kiszonkach regulują poziom wchłaniania glukozy. Spożywanie fermentowanych produktów polecane jest w profilaktyce i jako wsparcie leczenia cukrzycy.

Wzbogacenie codziennej diety

Oprócz wielu korzyści prozdrowotnych kiszonki to przede wszystkim wspaniałe urozmaicenie codziennego jadłospisu – od tradycyjnych przetworów (ogórki i kapusta kiszona) po przetwory z dalekich stron świata jak kimchi (tradycyjne danie kuchni koreańskiej).

PRZEPIS NA KIMCHI – PO KOREAŃSKU

Kimchi to tradycyjna potrawa kuchni koreańskiej

  • kapusta pekińska 
  • biała rzepa 
  • 30 g soli kamiennej
  • 80 g cukru
  • cebula dymka
  • marchewka
  • 3 łyżeczki tartego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 2 łyżeczki chili w płatkach
  1. Liście kapusty pekińskiej i plastry rzepy natrzeć solą, cukrem oraz przyprawami.
  2. Przełożyć do szklanego słoja. Kiedy sok z warzyw zacznie wyciekać, całość wymieszać i docisnąć czymś ciężkim, tak by przykryć warzywa płynem. Odstawić do lodówki. 
  3. Następnego dnia zawartość słoika pokroić oraz przekładać warstwami z posiekanym czosnkiem, imbirem, marchewką i cebulą dymką. Przechowywać w lodówce.

PRZEPIS NA ZAKWAS BURACZANY – TRADYCYJNIE

Jedna porcja zakwasu wypita w ciągu dnia wzmocni odporność

  • 1 kg buraków
  • 2 l przegotowanej, ostudzonej wody
  • 4 łyżki soli
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  1. Buraki obrać, umyć i pokroić na grube plastry. Ułożyć warstwami w wyparzonym słoju, przekładając je czosnkiem i przyprawami. Ostatnią warstwą powinny być buraki.
  2. W wodzie rozpuścić sól i zalać roztworem zawartość słoja tak, by przykryć warzywa.
  3. Przykryć naczynie i odstawić w ciepłe miejsce na 5–7 dni.
  4. Po tym czasie zakwas przecedzić, przelać do wyparzonych butelek i przechowywać w lodówce.

 

ZOBACZ TAKŻE