Festiwal Smakujemy Niepodległość powraca! Królować będą gęsina i jabłka

Jesienna edycja Festiwalu Dobrego Smaku, to powód do celebrowania Święta Niepodległości. Podczas wydarzenia „Smakujemy Niepodległość 2021” już 11 listopada łodzianie będą mogli spróbować dań z gęsiny i deserów z jabłek. Nie zabraknie również wydarzeń towarzyszących.

fot.mat.pras.
Pyszne Święto Niepodległości
6 zdjęć
fot.mat.pras.
fot.mat.pras.
fot.mat.pras.
fot.mat.pras.
fot.mat.pras.
ZOBACZ
ZDJĘCIA (6)

Od 11 do 14 listopada restauracje i kawiarnie Łodzi, Pabianic i Aleksandrowa będą serwować dania z gęsiny i desery z jabłek. Tegoroczni zwycięzcy letniej edycji – Restauracja Agrafka poda krokiet z udka konfitowanej gęsi na buraczanym risotto, z glazurowaną marchewką, brukselką i buraczkami. Nie zabraknie też propozycji na łódzkim OFFie. Restauracja Spółdzielnia postawiła na pierogi z gęsiną, podane z karmelizowanym jabłkiem, szczyptą cynamonu oraz wędzoną śmietaną.

Konfitowane udo gęsi z prażokami buraczanymi z restauracji Krzywa Kamienica & Kzrywe Szklanki

Restauracja Delight w Vienna House Andel’s Łódź przygotowała aż 5 różnych propozycji, m.in. konfitowane udo gęsi i rosołową na gęsinie. Natomiast blisko Łodzi, w Aleksandrowie Łódzkim, Quchnia zaserwuje „Gęsi duet – pierś i wątróbkę”.

Desery z jabłek w niezwykłym wydaniu

Po daniu głównym czas na deser. Cukiernia Lodziarnia Wasiakowie proponuje jabłecznik z karmelizowanymi jabłkami, musem orzechowym i konfiturą z owoców leśnych. Natomiast w Pracowni Cukierniczej Bezcukrowe Słodkości złapiecie za „Szarlotkę jesieniary” na wynos, która łączy cynamonowy mus z jabłek przekładanych blatami ciasta pod białą pierzynką, w otoczeniu orzechów.

W tegorocznej, jesiennej edycji uczestników oceniać będzie jury składające się z przedstawicieli m.in. Łódź Airport, który jest fundatorem nagród. Trzyosobowe Jury zadecyduje, który z uczestników poleci do Dublina, East Midlands, Londynu czy Kijowa.

Święto Niepodległości powodem do świętowania

Festiwal Dobrego Smaku wraz z Regionalną Dyrekcją Lasów Państwowych zapraszają 11 listopada na rynek Manufaktury. Poczęstują tam odwiedzających gości Manufaktury gulaszem z dziczyzną. Jedna porcja kosztować będzie tylko 5 zł. Dochód zebrany przez wolontariuszy fundacji Się Pomaga będzie przekazany na na terapię genową dla Leosia, który choruje na rdzeniowy zanik mięśni.

Lista wszystkich dań festiwalowych dostępna jest na stronie festiwalu: https://festiwaldobregosmaku.eu/home-2/

ZOBACZ TAKŻE