Jak powstaje japońska matcha? Herbata w ostatnim etapie dojrzewania, czyli około trzy tygodnie przed zbiorem, jest zacieniana. Taki zabieg spowalnia proces jej rośnięcia i wpływa na wzrost chlorofilu w liściach, dając im piękny zielony kolor i zwiększając ilość składników odżywczych. Potem liście są zbierane i poddawane obróbce parą, a następnie suszone. Z wyselekcjonowanych, oddzielonych od łodyżek liści powstaje tencha, która później jest mielona, wskutek czego powstaje matcha.
Ori
Przy ul. Roosevelta 2/4 znajdziemy Ori. Za dnia uraczymy się tam matchą i słodkościami z japońskim sznytem, a wieczorami podzielimy się ze znajomymi przekąskami i wypijemy autorskie drinki.
W menu możemy wybierać pośród napojów na bazie jakościowej zielonej herbaty i mleka, ale w karcie czekają również propozycje z dodatkiem musu owocowego czy tonicu. A do tego mochi, rolada naleśnikowa czy pączki – również z dodatkiem matchy.
Lukier i kruszonka
Przy ul. Wici 87 swoje drzwi otworzył lokal Lukier i kruszonka. Oprócz drożdżowych rollsów w wielu odsłonach w menu znajdują się również napoje na bazie matchy – z mlekiem czy wodą kokosową. Ciekawostką są również dodatki mango, klitorii czy nawet palo santo.
Stacja Zero
Stacja Zero ma w Łodzi kilka lokalizacji (ul. Sienkiewicza 79, Księży Młyn 16 i plac Wolności 8). Dostaniemy tam świeże wypieki – ciasta i desery, a także kawę i oczywiście matchę. W zależności od sezonu zmieniają się również jej smaki. Jakiej spróbujemy obecnie? Przekonaj się sam/a!