Najprostszy sposób, aby przygotować wegańskie przystawki, to zamiana produktów mięsnych na ich substytuty. Warto wtedy sięgnąć po wege wędliny, sery na bazie roślin, pasty i pasztety z fasoli lub soczewicy, które dostępne są w większości sklepów i supermarketów.
Jeśli jednak lubimy gotować i przygotowywać tradycyjne potrawy samemu, to w kilku daniach wystarczy zamienić jeden lub dwa składniki, aby stworzyć ich roślinną wersję:
- sałatka jarzynowa będzie smakować równie dobrze bez jajka oraz z wegańskim majonezem (dostępnym nawet w małych sklepach)
- ciasto na pierogi lub uszka warto zagnieść bez jajka, dzięki czemu po ugotowaniu będzie delikatne i miękkie
- w przekąskach ze śledziami warto zastąpić je grillowanymi boczniakami, które szczególnie teksturą przypominają rybę
- dobrą alternatywą dla mięsa w bigosie będzie podsmażone wędzone lub marynowane tofu (rodzaj sera na bazie soi)
A co z karpiem, jednym z 12 wigilijnych dań?
Jest na niego sposób. To seleryba, czyli wegańskie kotlety przyrządzone z selera i alg nori. Z powodzeniem zastąpią smażonego karpia lub filety w „rybie po grecku”.
Składniki:
- 2 duże selery (ok 1 kg)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 arkusze nori
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
Panierka:
- 5 arkuszy nori
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- ok. 150 ml wody
- pół łyżeczki soli
- pieprz
- bułka tarta
1. Obrane i pokrojone plastry selera grubości ok. 1,5 cm gotuj 15-20 min w dwóch litrach wody ze wszystkimi składnikami z pierwszej części przepisu.
2. Wyjmij go z wody i całkowicie ostudź (powinien być miękki, ale sprężysty).
3. Siemię lniane wymieszaj z wodą, solą i pieprzem.
4. Arkusze nori pokrój na ok. trzy równe części. Każdy kawałek selera owiń jednym paskiem alg nori, a następnie zanurz go w masie z siemienia lnianego i obtocz w bułce tartej, jak tradycyjne kotlety.
5. Każdy taki kawałek smaż na mocno rozgrzanym oleju, aż kotlety się zarumienią.
6. Podawaj jako dodatek do dania głównego lub w innych potrawach zastępując rybę.