Jemy w Łodzi Burger Fest. Jakie atrakcje czekają nas w tym roku? [ZDJĘCIA]

Przed nami największa burgerowa impreza w mieście. W szóstej edycji wydarzenia udało się zgromadzić prawie 40 festiwalowych, oryginalnych propozycji.

burger
Jemy w Łodzi Burger Fest startuje już 26 maja, fot. mat. pras.
37 zdjęć
burger
burger
burger
burger
burger
ZOBACZ
ZDJĘCIA (37)

Jemy w Łodzi Burger Fest rozpocznie się w piątek 26 maja 2023 i będzie trwał 10 dni, do 4 czerwca. Wydarzenie organizują: Łódzkie Centrum Wydarzeń i portal Jemy w Łodzi, głównym partnerem jest Bidfood Farutex. Firma zadba o produkty spożywcze dla restauracji, zaś o jednorazowe opakowania drugi z partnerów – Complex Pack Service. W czasie wydarzenia na fanów burgerów będzie czekało 37 różnych propozycji przygotowanych specjalnie na festiwal i jak zwykle wydarzenia towarzyszące: grill, zawody burgerowe, dzień z wegańskimi burgerami i konkursy dla gości.

Burger na prawie 40 sposobów

Jakie są festiwalowe burgery? – Wyjątkowe. To propozycje niedostępne na co dzień w menu restauracji – mówi Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi. Oczywiście nie zabraknie klasycznych kotletów z wołowiny, ale w tym roku spróbujemy również szarpanej wieprzowiny, kaczki, kurczaka, żeberek, kalmarów, kebabu, pastrami czy białej kiełbasy. Nie mniejsze zaskoczenia czekają na nas przy pieczywie - to już nie tylko kolorowe bułki (w tym jedna z jadalnym złotem!), ale również własnej produkcji focaccia, żulik czy maślana brioszka z siemieniem lnianym. Do wyboru 37 burgerów, w tym 6 wegańskich, w których mięso zastąpiono kotletami z białego groszku, buraka czy tempehu.   

Burger amerykański, koreański, polski a może gruziński? To wszystko już od piątku. Kucharze nie zapomnieli też o wyjątkowych dodatkach. Sezonowo pojawią się szparagi i rabarbar, a również prażynki krewetkowe, zasmażana kapusta, nachosy, tapioka oraz sosy inspirowane kuchniami całego świata.

Jemy burgery na czas i grillujemy kiełbaski

Na początku festiwalu goście zawsze przeglądają listę burgerów, ale również wydarzeń towarzyszących. W tym roku zaczniemy już wcześniej. W środę 24 maja restauracje Cochise przygotują dla uczestników Juwenaliów Politechniki Łódzkiej konkurs na zjedzenie burgerów XXL. We wtorek (30 maja) restauracja Zielona zaprosi na dzień z wegańskimi burgerami. Tego dnia danie festiwalowe i wszystkie roślinne burgery z menu będą kosztowały jedynie 29 zł. Dzień później będzie można zaś wpaść na Letniego Grilla do Centralnej Gastromachiny. Będą własnej produkcji kiełbasy, beef&roll, dymione burgery ze smokera, a na deser – pyry z gzikiem.    

Konkursy z nagrodami

Nie byłoby festiwalu bez konkurów dla gości. Tym razem nagrodami będą nie tylko zaproszenia na burgery, ale również … skarpetki. Many Mornings to łódzka firma, która ma w ofercie całą kolekcję par z kulinarnymi motywami. Taki gastro zestaw skarpet dostanie zwycięzca, a może również wyjątkowy festiwalowy plakat, który zamiast standardowego wymiaru przybrał w tym roku postać burgera.

ZOBACZ TAKŻE