Motywem przewodnim festiwalu są… nowe smaki klasycznych i dobrze znanych dań, które zostaną zaserwowane w innowacyjny sposób lub z wykorzystaniem nietypowych składników. Będą to autorskie dzieła kulinarne szefów kuchni, które zawitają w kartach lokali jedynie na czas trwania festiwalu. Każde festiwalowe menu składa się z przystawki, dania głównego oraz deseru – w cenie od 59 zł do 89 zł (zależy od restauracji). W ofercie są zarówno dania mięsne, jak i wegetariańskie.
Rywalizacja lokali i gości
„Nowe Smaki” są nie tylko kulinarną fiestą, ale też konkursem dla biorących w niej udział lokali. Głosy oddane przez gości zadecydują o przyznaniu tytułów Najlepszej Restauracji, Najlepszego Smaku i Najlepszej Obsługi. Rywalizować mogą też festiwalowi goście. Każdy, kto napisze krótką recenzję wybranego festiwalowego menu, weźmie udział w konkursie, w którym do wygrania są m.in. dwie wycieczki do kulinarnych stolic Europy: Paryża i Rzymu.
– Chcemy oddać głos wszystkim pasjonatom jedzenia ze smakiem. Dlatego proponujemy formułę festiwalu, jakiej w Łodzi do tej pory nie było. Obserwujemy wielkie zainteresowanie nietypowymi zestawieniami kulinarnymi, kuchnią azjatycką czy eksperymentalną. Jesteśmy przekonani, że goście „Nowych Smaków” bez trudu poradzą sobie w roli ekspertów kulinarnych oceniających zaproponowane im dania – zachęca Krzysztof Witkowski, prezes Virako, do którego należy kompleks Monopolis.
Ogłoszenie zwycięzców „Nowych Smaków” nastąpi 15 maja podczas pikniku w Amfiteatrze Monopolis.