Pleśń na żywności. Czy wystarczy odkroić zepsutą część jedzenia? [PORADNIK]

Pleśń na jedzeniu nie zachęca do jego spożycia. Niektórzy jednak mają w zwyczaju odkrawać zepsutą część produktu i zjadać resztę, która na pierwszy rzut oka wydaje się czysta i zdrowa. Jakie niebezpieczeństwa niesie takie postępowanie? Czym jest pleśń? Co należy zrobić, kiedy zauważymy ją na żywności?

Pleśń na bułce
Pleśń na żywności. Czy wystarczy odkroić zepsutą część jedzenia?, fot. envato elements

Każdemu z nas zdarza się kupić więcej, niż potrzebujemy. Nieodpowiednio zabezpieczone produkty mogą zacząć gnić lub pleśnieć. Co robić, gdy zauważymy pleśń na owocach, warzywach czy pieczywie? Czy pojawienie się nawet niewielkiej pleśni na żywności kwalifikuje ją do wyrzucenia?

Czym jest pleśń?

Pleśnie zaliczane są do królestwa grzybów. Mogą pokryć żywność puszystym lub pylistym nalotem w kolorze zielonym, białym, czarnym lub szarym. Wytwarzane przez pleśnie mykotoksyny są groźne dla ludzi i zwierząt.

Odkroić czy wyrzucić?

W społeczeństwie wciąż panuje przekonanie, że wystarczy usunąć fragment produktu, na którym znajduje się widoczna pleśń, a reszta będzie nadawać się do spożycia. To poważny błąd! Niestety, odkrojenie pokrytej nalotem części produktu nie wystarczy. Niewidoczne zarodniki pleśni mogą przenikać głęboko w strukturę żywności. Spożycie takiego jedzenia stanowi zagrożenie dla zdrowia. Szczególnie szybko pleśnie przenikają w głąb miękkich owoców i warzyw, dżemów, konfitur czy przecieru pomidorowego, czyli produktów, które zawierają dużo wody. Ułatwia ona bowiem toksynom przenikanie w głąb i dotarcie nawet na spód słoika. Właśnie dlatego nawet niewielka plamka pleśni kwalifikuje cały słoik przetworu lub innej żywności do wyrzucenia. Warto też pamiętać, że gotowanie, pieczenie czy smażenie żywności zanieczyszczonej mykotoksynami nie usuwa ich, więc produkty nawet po obróbce termicznej nie będą nadawały się do spożycia.

Jak zapobiec rozwojowi pleśni na żywności?

  • Idź na zakupy z listą – uchroni Cię ona przed kupowaniem produktów, których możesz nie zużyć.
  • Przed włożeniem owocu lub warzywa do koszyka upewnij się, że nie ma on śladów pleśni.
  • Pamiętaj, że przechowywanie żywności w warunkach wilgotnych, z wyższą temperaturą, sprzyja rozwojowi pleśni,
  • Jeśli wiesz, że w najbliższym czasie nie wykorzystasz zakupionych produktów – zamroź te, które można.
  • Produkty w słoikach, które po otwarciu są używane wielokrotnie (np. koncentrat pomidorowy, dżem), nabieraj zawsze czystą łyżeczką, która nie miała kontaktu z inną żywnością czy śliną.
  • Regularnie myj i dokładnie osuszaj lodówkę oraz pojemniki na żywność. 
  • Miejsce po usuniętym z lodówki spleśniałym produkcie (np. półkę lub pojemnik) dokładnie umyj, najlepiej wodą z octem.

Objawy zatrucia pleśnią

Jedzenie skażonych pleśnią produktów może prowadzić do zatrucia. Przypomina ono ostre zatrucie pokarmowe z bólem brzucha, wymiotami i biegunką. Można też odczuwać zmęczenie i apatię, zaburzenia koncentracji i pamięci, zawroty głowy, aż po utratę przytomności. Mogą też pojawić się reakcje alergiczne, np. katar czy zmiany skórne. Dlatego zamiast jeść nadpsute produkty dla „oszczędności”, warto przemyśleć zakupy przed wyjściem do sklepu i zaoszczędzić na niekupowaniu tych, których nie uda się nam spożyć w najbliższym czasie.

ZOBACZ TAKŻE