Bułeczki Bao
Historia bułeczek bao ma prawie 2000 lat. Bazą są pszenne, spulchniane przez drożdże placuszki, które rosną w oczach, gotując się na parze. Następnym krokiem jest ich nadziewanie. Co może znaleźć się w środku? To zależy od wyobraźni kucharza: szarpana wieprzowina, tofu w panko lub krewetki z masą świeżych warzyw i liści kolendry. Są niezwykle popularną potrawą nie tylko w Chinach, gdzie je wymyślono, lecz także w Japonii, Indonezji i na całym Dalekim Wschodzie.
Restauracje w Łodzi. Pan Bao, czyli smaki Dalekiego Wschodu na Retkini [ZDJĘCIA]
Osiedlowe restauracje wyrastają jak grzyby po deszczu, również na Retkini. Tym razem możemy liczyć na nowy lokal Pan Bao z kuchnią Dalekiego Wschodu.
Bułeczki Bao
Historia bułeczek bao ma prawie 2000 lat. Bazą są pszenne, spulchniane przez drożdże placuszki, które rosną w oczach, gotując się na parze. Następnym krokiem jest ich nadziewanie. Co może znaleźć się w środku? To zależy od wyobraźni kucharza: szarpana wieprzowina, tofu w panko lub krewetki z masą świeżych warzyw i liści kolendry. Są niezwykle popularną potrawą nie tylko w Chinach, gdzie je wymyślono, lecz także w Japonii, Indonezji i na całym Dalekim Wschodzie.
Z drugiego końca świata na Retkinię
W nowej restauracji przy ul. Armii Krajowej 39 oprócz pięciu rodzajów bao znajdziemy również zupy, rameny, noodle i dania z ryżem. Na szczególną uwagę zasługują pho z dodatkami w trzech wersjach: z kurczakiem, wołowiną i tofu, oraz dania z makaronem udon.
Dla fanów słodkości przygotowano bao z bananami i nutellą lub klasyk – banany smażone w cieście serwowane z lodami. Ciekawostką są kolorowe lemoniady z galaretką kokosową.
Pełne menu znajduje się na facebookowym profilu restauracji.
Z drugiego końca świata na Retkinię
W nowej restauracji przy ul. Armii Krajowej 39 oprócz pięciu rodzajów bao znajdziemy również zupy, rameny, noodle i dania z ryżem. Na szczególną uwagę zasługują pho z dodatkami w trzech wersjach: z kurczakiem, wołowiną i tofu, oraz dania z makaronem udon.
Dla fanów słodkości przygotowano bao z bananami i nutellą lub klasyk – banany smażone w cieście serwowane z lodami. Ciekawostką są kolorowe lemoniady z galaretką kokosową.
Pełne menu znajduje się na facebookowym profilu restauracji.