Restauracje w Łodzi. Pizzernia Lokalna serwuje orientalną pizzę mieszkańcom Teofilowa

Pizzernia Lokalna (ul. Wici 87a) to kolejny przykład na to, że łodzianie mogą dobrze zjeść również poza centrum miasta. Właściciele eksperymentują tu nie tylko z nazwą lokalu („pizzernia” to nie błąd), ale również z orientalnymi składnikami na długodojrzewającym cieście.

fot. ŁÓDŹ.PL
Pizza z kimchi to nie żart! Zjemy ją na Teofilowie
7 zdjęć
fot. ŁÓDŹ.PL
fot. ŁÓDŹ.PL
fot. ŁÓDŹ.PL
fot. ŁÓDŹ.PL
fot. ŁÓDŹ.PL
ZOBACZ
ZDJĘCIA (7)

Choć Pizzernia Lokalna to już nie taka nowość dla mieszkańców Teofilowa, być może reszta łasuchów z pozostałych dzielnic usłyszy o niej po raz pierwszy. Jedno jest pewne – warto!

Skąd pomysł na typowo włoski placek z azjatyckim twistem? To nie przypadek. Restaurację założyło małżeństwo, Mateusz i Dominika, znane już z knajp Sushi w Dłoń. Ciasto przygotowywane jest na długo przed otwarciem lokalu, dojrzewa bowiem przez 48 godzin. Choć w menu znajdziemy klasyki takie jak margharita, hawajska czy pięć (!) serów, to prawdziwą gratką są pizze w azjatyckim stylu.

Pizza z kimchi to nie żart!

W menu znajdziemy składniki zapożyczone z kuchni koreańskiej i chińskiej, np. kimchi, brzuch wieprzowy z Pho Shopu, paprykę gochugaru czy nawet słodki sos hoisin. A to wszystko przyprawione kolendrą i tajską bazylią.

Osoby zainteresowane raczej tradycyjnymi włoskimi smakami zostaną usatysfakcjonowane prawdziwą kremową mozzarellą fior di latte, kalabryjską kiełbasą nduja oraz sosem na bazie pomidorów San Marzano, uprawianych na wulkanicznej glebie regionu Agro Sarnese Nocerino leżącego pomiędzy Neapolem a Salerno.

ZOBACZ TAKŻE