Na gastronomicznej scenie trendy zmieniają się jak na modowych wybiegach. Zauważają to łódzcy szefowie kuchni, którzy swoje umiejętności i doświadczenie zamieniają w czyny, czyli autorskie menu na festiwal Restaurant Week. Wydarzenie odbędzie się w dniach 13 marca – 24 kwietnia.
– Tematem tegorocznego festiwalu Restaurant Week będą kulinarne newsy, trendy i związane z nimi historie. To będzie wyjątkowa edycja, w której goście odkryją aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi nowinkami z kulinarnego świata – zaznacza Marcin Wawrzeń, dyrektor festiwalu.
Które danie wybrać?
Wśród przystawek znajdziemy np. krem ziemniaczany na palonym maśle z maślanką (Ramki) oraz esencjonalny bulion buraczany z nutą chrzanu i oliwą koperkową (Oranżeria, restauracja w nowym hotelu Pietryna). Na danie główne polecają się pierożki tapiokowe z wieprzowiną (Shamo) i hot-dogi w wersji „na bogato” do wyboru z kiełbaską sojową lub cienkimi plastrami wołowiny (Ferwor). Desery będą kropką nad i wizyt w restauracjach. Ciekawostką z pewnością będzie słodki burger z musem czekoladowo-daktylowym i owocami (El Buos).
Jak zarezerwować stolik na Restaurant Week?
W ofercie znajdą się dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie festiwalu festival.restaurantclub.pl/restaurantweek lub wygodnie w aplikacji app.rclb.pl.
Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.