Rwaki i zacierki! Zaglądamy do dawnej łódzkiej kuchni. Wypróbuj ten przepis!

W dawnej łódzkiej kuchni w przaśnym wydaniu królowały proste mączne wyroby – jak mówiono – „spod ręki”. Rwaki były to kluski przygotowywane z ciasta jak na zacierki, tyle że większe i rwane, a następnie kładzione do wrzątku łyżką.

dawna kuchnia łódzka
W wolnej chwili koniecznie wypróbuj przepis na łódzkie rwaki! fot. envato elements

Pomiędzy małymi zacierkami, formowanymi kciukiem i palcem wskazującym w drobne kluseczki, a większymi rwakami były jeszcze tzw. rwanki, czyli średnie kluseczki z odrywanego ręką ciasta, rzucane do gotującej się osolonej wody. Zacierki gotowano od razu na mleku i była to najszybsza zupa na śniadanie. Rwaki i rwanki jadano głównie z mlekiem i maślanką albo jako osobne danie okraszone słoniną.

Przepis na opisane kluseczki jest bardzo prosty. Potrzeba 4–5 łyżek mąki, jednego jajka, trochę wody i szczypty soli. Całość wyrabiamy na elastyczne ciasto, które można potem zacierać palcami, rwać ręką na kawałeczki albo oddzielać łyżką i wrzucać na wrzątek. Przygotowanie dowolnych kluseczek zajmuje ok. 10 minut.

ZOBACZ TAKŻE