Piątek, 19 maja, jest dniem szczególnie dedykowanym wszystkim zainteresowanym problematyką ochrony środowiska, w bardziej lub mniej konwencjonalnej formie:
- o godzinie 12:00 w świat ekologicznych kulinariów zabierze uprzednio zgłoszonych mieszkańców Karol Okrasa, kucharz - podróżnik, dodający do tradycyjnej kuchni szczyptę nowoczesności; jak sam o sobie mówi - szczęściarz, który ze swojej pasji uczynił sposób na życie. Szczegóły, jak można pogotować wspólnie z mistrzem – wkrótce.
- o godzinie 16:30 w odrestaurowanej fabryce Wigencja Marcin Popkiewicz, prof. Szymon Malinowski oraz Szymon Bujalski, twórcy i redaktorzy portalu Naukaoklimacie.pl wytłumaczą wszystkim uczestnikom spotkania, dlaczego Najwyższy czas panikować w kwestii klimatu i o konieczności ochrony środowiska, w którym żyjemy.
Agenda oraz formularze rejestracyjne dostępne na stronie www.lodz.pl/kongres.