Smakujemy Niepodległość 2022, czyli Festiwal Dobrego Smaku w polskiej odsłonie [MENU]

Jesienna edycja Festiwalu Dobrego Smaku to dobry sposób na celebrowanie Narodowego Święta Niepodległości. W ramach ósmej edycji wydarzenia „Smakujemy Niepodległość 2022” już od 10 listopada łodzianie będą mogli spróbować dań z gęsiny i kaczek oraz deserów z jabłek.

Świętujemy Niepodległość 2022
Jesienna edycja Festiwalu Dobrego Smaku to dobry sposób na celebrowanie Narodowego Święta Niepodległości, fot. ŁÓDŹ.PL
11 zdjęć
Świętujemy Niepodległość 2022
Świętujemy Niepodległość 2022
Świętujemy Niepodległość 2022
Świętujemy Niepodległość 2022
Świętujemy Niepodległość 2022
ZOBACZ
ZDJĘCIA (11)

Co w menu?

W dniach 10–13 listopada restauracje i kawiarnie w Łodzi będą serwować dania z gęsiny i kaczek oraz desery z jabłkami w roli głównej. Restauracja Bawełna (ul. Ogrodowa 19A), znajdująca się na rynku Manufaktury, poda konfitowaną owsianą gęś w ziołach z dressingiem jeżynowo-żurawinowym oraz musem z dyni i jabłek, a restauracja Delight w hotelu Andel’s (ul. Ogrodowa 17) – udo z gęsi z panierowaną kaszą pęczak z dodatkiem gęsiej wątróbki oraz sosem śliwkowym. Nie zabraknie też propozycji w strefie OFF Piotrkowska. Wśród tamtejszych restauracji jest m.in. propozycja lokalu Drukarnia (ul. Roosevelta 10C), który zaserwuje nogę z kaczki z kaszotto borowikowym oraz żelem z wiśni i sosem piernikowym.

A na deser...

Wśród słodkości przygotowanych specjalnie na festiwal znajdziemy klasyczne desery, jak również wyszukane propozycje. Miłośnicy tradycji rozsmakują się w zapiekanych jabłkach w cieście z restauracji Ferwor (ul. Piotrkowska 97) lub jabłkowym crumble z lodami z Obiecana Cafe (ul. Piotrkowska 295A). A na fanów nowoczesnych deserów będzie czekać Ryżowa Buła (ul. Piotrkowska 79) z ciastkiem cygaretkowym z temperowaną czekoladą i korzennym prażonym jabłkiem. Ceny dań głównych zaczynają się od 20 zł, a deserów od 18 zł.

ZOBACZ TAKŻE