Włókiennicza. Willa Hilarego Majewskiego w remoncie. Zdobienia budzą zachwyt! [ZDJĘCIA]

Kończą się prace w domu dawnego architekta miejskiego. Odnowioną rezydencję Hilarego Majewskiego przy Włókienniczej będziemy mogli obejrzeć w całej okazałości w listopadzie.

willa Majewskiego w remoncie
Rewitalizacja: Dom Hilarego Majewskiego znowu jest piękny. W listopadzie otwarcie / fot. Stefan Brajter
10 zdjęć
willa Majewskiego w remoncie
willa Majewskiego w remoncie
willa Majewskiego w remoncie
willa Majewskiego w remoncie
willa Majewskiego w remoncie
ZOBACZ
ZDJĘCIA (10)

Ul. Włókiennicza to serce łódzkiej rewitalizacji, a stojący przy niej pod numerem 11 dom Hilarego Majewskiego to perełka, która tylko podkreśla rangę tego miejsca. Dawny architekt miejski pod koniec XIX w. zbudował swoją rezydencję tak, aby stanowiła jego najlepszą reklamę. Pokoje, w których przyjmował klientów, były udekorowane polichromiami, boazerią i tapetami robionymi na zamówienie.

Perełka rewitalizacji przy Włókienniczej 11

Remonty prowadzone w ramach programu rewitalizacji nie ominęły także domu przy ul. Włókienniczej 11. – Prace są już na finiszu i, patrząc dzisiaj na ich efekty, trudno uwierzyć, że jeszcze 2 lata temu dom Majewskiego był niemal ruiną, a przestronne pokoje na piętrach podzielone zostały na małe mieszkania bez wygód. Wykonawca pieczołowicie odnowił centymetr po centymetrze, odsłaniając przepiękne zdobienia, malowidła i stolarkę – mówi Olga Kassyańska z Zarządu Inwestycji Miejskich. 

Zakres prac w domu Majewskiego objął wzmocnienie stropów, wymianę dachu, wykonanie izolacji fundamentów, usunięcie wtórnych ścian i tynków, restaurację i odtworzenie parkietów, boazerii oraz stolarki, prace konserwatorskie przy detalach architektonicznych, polichromiach i pozostałych zdobieniach czy wreszcie ułożenie nowych instalacji w budynku.

Ukryte polichromie w willi Hilarego Majewskiego

Inwestycji nie ominęły niespodzianki. Konserwatorzy sztuki spodziewali się odkryć, ale to, co znaleźli pod warstwami farby czy wykładzin, przeszło ich oczekiwania. Jednymi z ciekawszych dzieł są polichromie, czyli malowidła na sufitach. Okazało się, że pod farbą były ukryte ich dwie oryginalne warstwy, a wszystko prawdopodobnie dlatego, że sam Majewski zmieniał wystrój swojej rezydencji, aby zaskakiwać klientów nowościami. 

– Efekt prac zachwyca, a w listopadzie będziemy mogli zaprosić łodzian do zwiedzania tego pięknego miejsca, które przywracamy miastu. Po remoncie powstaną tu lokale użyteczności publicznej po to, aby obiekt został otwarty i możliwe było jego oglądanie – zapowiada Kassyańska.


Projekt pn. "Rewitalizacja Obszarowa Centrum Łodzi - obszar o powierzchni 7,5 ha ograniczony ulicami Wschodnią, Rewolucji 1905r., Kilińskiego, Jaracza wraz z pierzejami po drugiej stronie ww. ulic" realizowany w ramach umowy o dofinansowanie nr UDA-RPLD.06.03.03-10-0002/17-00 zawartej w dniu 29 sierpnia 2017 roku.

Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020.

ZOBACZ TAKŻE