Tradycyjnie wyrabiane makarony, najwyższej jakości wędliny i sery, pomidory z niemal każdego regionu Italii, do tego oryginalne włoskie oliwy, pesto, przetwory warzywne, grissini, trufle, napoje czy słodycze – to wszystko można znaleźć na półkach Włoskiej Roboty przy ul. Piotrkowskiej 273.
Istotą włoskiej kuchni – i zarazem powodem, dla którego należy ona do najpopularniejszych na świecie – jest prostota. Do przygotowania prawdziwie włoskiego obiadu wystarczą niekiedy trzy/cztery składniki. I właśnie dlatego tak ogromną rolę odgrywa ich jakość.
Delikatesy Włoska Robota powstały z inicjatywy dwóch przyjaciółek, Agnieszki i Magdy, entuzjastek kuchni tamtego regionu. Magda przez wiele lat mieszkała we Włoszech i ma duże doświadczenie w gastronomii – jest m.in. współzałożycielką pizzerii Pomodoro. Dzięki szerokiej sieci kontaktów w różnych regionach kraju właścicielki mają możliwość sprowadzania oryginalnych wyrobów, często produkowanych przez małe rodzinne firmy z zachowaniem tradycyjnych receptur i poszanowaniem dla rzemiosła.
Jedną z takich firm jest Rustichella d’Abruzzo, która od prawie 100 lat zajmuje się wyrobem makaronów. Sekret wysokiej jakości jej produktów tkwi nie tylko w doborze składników, ale i tradycyjnym procesie suszenia, które niekiedy trwa nawet 50 godzin w temperaturze nie przekraczającej 40°C (przemysłowe suszenie makaronów trwa zwykle ok. 4–5 godzin w temperaturze 90°C.). W ofercie łódzkiego sklepu znajdziemy zarówno różne typy makaronów suchych, jak i świeże makarony nadziewane.
Sklep jest czynny od wtorku do piątku w godz. 12:00–20:00, w soboty między godz. 9:00 a godz. 18:00, a także w niedziele – od godz. 13:00 do godz. 18:00