Jesień w restauracjach w Łodzi. Jakie nowe, sezonowe dania znajdziesz w menu?

Choć pogoda za oknem jest jeszcze prawdziwie letnia to kalendarz nie kłamie – mamy jesień! Wiedzą o tym łódzkie restauracje, które już rozpoczęły komponowanie jesiennych kart. Znajdziemy w nich grzyby, dynie i figi. Podpowiadamy, na które dania warto zwrócić swoją uwagę.

jesienne dania, dynia, figi
Jakie jesienne dania znajdziesz w menu łódzkich restauracji?, fot. ENVATO ELEMENTS

Dynia to niewątpliwa królowa jesiennych propozycji. Znajdziemy ją zarówno w daniach na słono, jak i w deserach. Restauracja Fatamorgana (ul. Księży Młyn 16) na przystawkę przygotowała ptysia nadziewanego musem z dyni i ricotty z oliwą ziołową. Ciekawym wyborem na danie główne będą kluseczki dyniowe z kalarepą smażoną na maśle lub dorada na puree z dyni z pieczonymi figami. Wielbiciele słodkości nie mogą pominąć sekcji z deserami, a w niej sernika dyniowego z kardamonem polanego ciepłą czekoladą.

Figa z makiem

Pizzeria Dzielna 43 (ul. Narutowicza 43) serwuje pizzę neapolitańską z mozzarellą, gorgonzolą, prosciutto crudo, figami, orzechami włoskimi i miodem – to istna jesień na talerzu! Kawiarnia Nie Pytaj (ul. Skupiona 1) zaprasza na makową monoporcję z figami. W tym samym temacie pozostaje pizzeria Ferment (ul. Piotrkowska 99), która oferuje kremowy sernik baskijski, również z figami i syropem yuzu.

Spacer po lesie

Restauracja Zielona na rynku Manufaktury poleca wegańską roladę grzybową z sosem tymiankowym z sałatką z pieczonego buraka i orzechów włoskich. Na deser jesienny cymes. To danie kuchni żydowskiej złożone z duszonej marchwi, gruszek, śliwek, fig i rodzynek. Polecamy wersję na ciepło.

SONDA

Czy lubisz typowe jesienne potrawy?

ZOBACZ TAKŻE