wróć do artykułu
5 / 6
Co zrobić z resztkami jedzenia, które zostało po świętach? [PORADNIK]
Ciasta i ciasteczka
Jeśli zostały Wam kawałki zeschniętej babki, makowca, piernika lub innych ciastek, warto je wykorzystać do zrobienia bajaderek.
Potrzebne będą:
400 – 500 g pokruszonych ciastek, ciast takich bez masy kremowej, żelatyny, owoców,
¼ szkl. mleka,
¼ szkl. cukru,
¼ szkl. rodzynek wcześniej namoczonych lub innych bakali,
½ słoika dżemu lub powideł,
65 g masła
olejek rumowy lub migdałowy,
2 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego,
1½ – 2 łyżki kakao.
posiekane orzechy lub wiórki kokosowe,
polewa czekoladowa.
Ciasta drobno pokrusz. Zagotuj mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudź i wymieszaj z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem i olejkiem. Dodaj rodzynki bądź inne bakalie. Wszystko zagnieć na jednolitą masę i uformuj kulki. Obtocz je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstaw do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, schłodź ją w lodówce lub dosyp trochę herbatników.
Kuchnia z recyklingu to trend kulinarny rosnący w siłę. Zalegające w lodówkach resztki pozwalają na stworzenie naprawdę pysznych dań. Zachęcamy do ich spróbowania!
Jeśli zostały Wam kawałki zeschniętej babki, makowca, piernika lub innych ciastek, warto je wykorzystać do zrobienia bajaderek.
Potrzebne będą:
400 – 500 g pokruszonych ciastek, ciast takich bez masy kremowej, żelatyny, owoców,
¼ szkl. mleka,
¼ szkl. cukru,
¼ szkl. rodzynek wcześniej namoczonych lub innych bakali,
½ słoika dżemu lub powideł,
65 g masła
olejek rumowy lub migdałowy,
2 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego,
1½ – 2 łyżki kakao.
posiekane orzechy lub wiórki kokosowe,
polewa czekoladowa.
Ciasta drobno pokrusz. Zagotuj mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudź i wymieszaj z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem i olejkiem. Dodaj rodzynki bądź inne bakalie. Wszystko zagnieć na jednolitą masę i uformuj kulki. Obtocz je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstaw do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, schłodź ją w lodówce lub dosyp trochę herbatników.
Kuchnia z recyklingu to trend kulinarny rosnący w siłę. Zalegające w lodówkach resztki pozwalają na stworzenie naprawdę pysznych dań. Zachęcamy do ich spróbowania!