wróć do artykułu
3 / 6
Co zrobić z resztkami jedzenia, które zostało po świętach? [PORADNIK]
Nie wyrzucaj chleba
Kromki chleba obtoczone w jajku i mleku, a następnie usmażone na maśle to świetny pomysł na śniadanie. Takie tosty można jeść zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Ciekawym pomysłem na wykorzystanie czerstwego pieczywa jest pudding chlebowy z owocami. Aby go przygotować, potrzebne będą:
8-10 kromek chleba pszennego,
3 jajka,
2 szklanki mleka,
2 łyżki miodu,
2 łyżki masła,
2 jabłka,
cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon,
suszone owoce.
Do podgrzanego masła dodaj miód. Następnie wlej mleko i wymieszaj. Po wystudzeniu dodaj przyprawy i suszone owoce. Jajka lekko ubij i dodaj do mleka. Mieszaj, aż składniki się połączą. Pieczywo pokrój w dość grubą kostkę i wrzuć do masy jajecznej. Dociśnij, aby chleb nasiąknął płynem. Odstaw na ok. 5 minut. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Posmarowaną masłem formę do pieczenia wypełnij chlebem i wstaw do pieca na 30-40 minut. Podawaj na ciepło.
Kromki chleba obtoczone w jajku i mleku, a następnie usmażone na maśle to świetny pomysł na śniadanie. Takie tosty można jeść zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Ciekawym pomysłem na wykorzystanie czerstwego pieczywa jest pudding chlebowy z owocami. Aby go przygotować, potrzebne będą:
8-10 kromek chleba pszennego,
3 jajka,
2 szklanki mleka,
2 łyżki miodu,
2 łyżki masła,
2 jabłka,
cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon,
suszone owoce.
Do podgrzanego masła dodaj miód. Następnie wlej mleko i wymieszaj. Po wystudzeniu dodaj przyprawy i suszone owoce. Jajka lekko ubij i dodaj do mleka. Mieszaj, aż składniki się połączą. Pieczywo pokrój w dość grubą kostkę i wrzuć do masy jajecznej. Dociśnij, aby chleb nasiąknął płynem. Odstaw na ok. 5 minut. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Posmarowaną masłem formę do pieczenia wypełnij chlebem i wstaw do pieca na 30-40 minut. Podawaj na ciepło.