wróć do artykułu
2 / 6
Co zrobić z resztkami jedzenia, które zostało po świętach? [PORADNIK]
Aby nie wyrzucić ani okruszka, warto zacząć od przeglądu lodówki i podzielić żywność na taką, którą możemy zamrozić i tę, którą wykorzystamy do przerobienia. Do zamrażarki można wrzucić kapustę z grochem, ryby, pierogi lub pieczone mięsa. A co z pozostałymi resztkami? Je zużyjemy do zrobienia nowych potraw.
Jak wykorzystać resztki wędlin?
Prostym pomysłem jest zrobienie zapiekanki makaronowej. Wystarczy ugotować makaron, dodać pokrojoną w paski, podsmażoną wędlinę, groszek oraz pieczarki. Następnie całość zalać jajkiem wymieszanym ze śmietaną i posypać żółtym serem. Po zapieczeniu w piekarniku danie jest gotowe. Kto natomiast nie zrobił bigosu na święta, teraz będzie mieć tę okazję, wykorzystując wędliny i resztki pieczonego mięsa. Bigos można zjeść bezpośrednio po ugotowaniu albo zamrozić.
Jak wykorzystać resztki wędlin?
Prostym pomysłem jest zrobienie zapiekanki makaronowej. Wystarczy ugotować makaron, dodać pokrojoną w paski, podsmażoną wędlinę, groszek oraz pieczarki. Następnie całość zalać jajkiem wymieszanym ze śmietaną i posypać żółtym serem. Po zapieczeniu w piekarniku danie jest gotowe. Kto natomiast nie zrobił bigosu na święta, teraz będzie mieć tę okazję, wykorzystując wędliny i resztki pieczonego mięsa. Bigos można zjeść bezpośrednio po ugotowaniu albo zamrozić.