wróć do artykułu
Zmieniaj zdjęcia za pomocą strzałek na klawiaturze
5 / 6

Co zrobić z resztkami jedzenia, które zostało po świętach? [PORADNIK]

swieta jedzenie
Słodycze
Ciasta i ciasteczka

Jeśli zostały Wam kawałki zeschniętej babki, makowca, piernika lub innych ciastek, warto je wykorzystać do zrobienia bajaderek.

Potrzebne będą:

400 – 500 g pokruszonych ciastek, ciast takich bez masy kremowej, żelatyny, owoców,
¼ szkl. mleka,
¼ szkl. cukru,
¼ szkl. rodzynek wcześniej namoczonych lub innych bakali,
½ słoika dżemu lub powideł,
65 g masła
olejek rumowy lub migdałowy,
2 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego,
1½ – 2 łyżki kakao.
posiekane orzechy lub wiórki kokosowe,
polewa czekoladowa.
Ciasta drobno pokrusz. Zagotuj mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudź i wymieszaj z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem i olejkiem. Dodaj rodzynki bądź inne bakalie. Wszystko zagnieć na jednolitą masę i uformuj kulki. Obtocz je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstaw do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, schłodź ją w lodówce lub dosyp trochę herbatników.

Kuchnia z recyklingu to trend kulinarny rosnący w siłę. Zalegające w lodówkach resztki pozwalają na stworzenie naprawdę pysznych dań. Zachęcamy do ich spróbowania!

ZOBACZ TAKŻE