5 roślin poprawiających odporność. Co jeść, żeby nie dać się przeziębieniu? [PORADNIK]

Jesień i zima to czas, kiedy jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Czynniki takie jak brak słońca, suche powietrze i niskie temperatury osłabiają organizm, przez co niewiele wystarczy, aby się przeziębić. Na szczęście istnieją proste sposoby na wzmocnienie – jednym z nich jest wprowadzenie do diety roślin, które wspierają odporność. Te łatwo dostępne w sklepach i aptekach opisujemy poniżej.

imbir napar odpornosc zdrowie
Napar z imbiru jest nie tylko zdrowy, ale i smaczny! fot. Envato Elements

Imbir – przeciwzapalny i rozgrzewający

Korzeń imbiru wykazuje działanie przeciwzapalne i rozgrzewające, dzięki czemu świetnie sprawdza się nie tylko do wzmacniania odporności, ale działa też wspomagająco w leczeniu już rozwiniętych infekcji. Pomaga on złagodzić objawy zapalenia górnych dróg oddechowych, takich jak kaszel czy ból gardła. Poniżej podajemy przepis na zdrowy i smaczny napar imbirowy.

Składniki:

  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • wyciśnięty sok z cytryny
  • miód do smaku

Sposób przygotowania:

Imbir starty na tarce lub pokrojony w plasterki zalej wrzątkiem i zaparzaj pod przykryciem 10–15 minut. Po tym czasie dodaj sok z cytryny i miód.

Należy pamiętać, że imbiru w dużych ilościach nie powinny spożywać osoby cierpiące z powodu choroby wrzodowej oraz kobiety w zagrożonej ciąży. W powyższych sytuacjach przyjmowanie tej rośliny należy skonsultować z lekarzem.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ