5 roślin poprawiających odporność. Co jeść, żeby nie dać się przeziębieniu? [PORADNIK]

Jesień i zima to czas, kiedy jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Czynniki takie jak brak słońca, suche powietrze i niskie temperatury osłabiają organizm, przez co niewiele wystarczy, aby się przeziębić. Na szczęście istnieją proste sposoby na wzmocnienie – jednym z nich jest wprowadzenie do diety roślin, które wspierają odporność. Te łatwo dostępne w sklepach i aptekach opisujemy poniżej.

imbir napar odpornosc zdrowie
Napar z imbiru jest nie tylko zdrowy, ale i smaczny! fot. Envato Elements

Imbir – przeciwzapalny i rozgrzewający

Korzeń imbiru wykazuje działanie przeciwzapalne i rozgrzewające, dzięki czemu świetnie sprawdza się nie tylko do wzmacniania odporności, ale działa też wspomagająco w leczeniu już rozwiniętych infekcji. Pomaga on złagodzić objawy zapalenia górnych dróg oddechowych, takich jak kaszel czy ból gardła. Poniżej podajemy przepis na zdrowy i smaczny napar imbirowy.

Składniki:

  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • wyciśnięty sok z cytryny
  • miód do smaku

Sposób przygotowania:

Imbir starty na tarce lub pokrojony w plasterki zalej wrzątkiem i zaparzaj pod przykryciem 10–15 minut. Po tym czasie dodaj sok z cytryny i miód.

Należy pamiętać, że imbiru w dużych ilościach nie powinny spożywać osoby cierpiące z powodu choroby wrzodowej oraz kobiety w zagrożonej ciąży. W powyższych sytuacjach przyjmowanie tej rośliny należy skonsultować z lekarzem.

Aloes pomoże zwalczyć bakterie i wirusy

Aloes to roślina o szerokim spektrum prozdrowotnego działania. W charakterystycznych szpiczastych, grubych liściach znajduje się żel, który zawiera wiele biologicznie czynnych związków. Jednym z nich jest acemannan, który wzmacnia układ odpornościowy poprzez zwiększanie liczby i aktywności komórek, które odpowiadają za zwalczanie wirusów, bakterii czy pasożytów. Aloes działa też przeciwzapalnie. Spożywać go można w postaci napojów (warto wybierać te o jak najkrótszym składzie, z małą ilością cukru) lub kapsułek. Najlepszym sposobem jest jednak zażywanie biostminy, czyli wodnego wyciągu z aloesu. Jej działanie stymulujące układ odpornościowy jest poparte badaniami. Naukowcy udowodnili też, że biostymina poprawia stan pacjenta w czasie trwania infekcji.

Jeżówka purpurowa może skrócić przeziębienie

Jeżówka purpurowa jest bogata w związki aktywne, które skutecznie pobudzają układ odpornościowy. Dzięki temu działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Co ważne, to jedna z najlepiej przebadanych pod kątem wpływu na układ immunologiczny roślin. Naukowcy potwierdzili, że jej stosowanie może skracać czas przeziębienia. Przyjmować ją można w postaci ekstraktu, nalewki lub kapsułek, jednak w tej kwestii warto wcześniej poradzić się lekarza, ponieważ nie dla każdego jeżówka będzie wskazana. Nie zaleca się jej m.in. osobom stosującym leki immunosupresyjne, jak również kobietom w ciąży.

Czarny bez – siła antocyjanów

Czarny bez to jedna z najpopularniejszych roślin stosowanych zarówno w celu wzmocnienia organizmu, jak i już w trakcie przeziębienia. To dlatego, że zawiera dużo flawonoidów, antocyjanów i garbników, które działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo oraz napotnie. Latem warto przygotować syrop lub sok  z czarnego bzu, który będzie idealnym dodatkiem do zimowej herbatki lub wody. Ważne jest, aby owoców tej rośliny nie spożywać na surowo, ponieważ w takim wypadku może dojść do zatrucia.

Dzika róża bogata w witaminy

Owoce dzikiej róży, podobnie jak czarnego bzu, zawierają moc flawonoidów i garbników. Są także bogate w witaminę C, A, E i K, a ponadto witaminy z grupy B. Właśnie dlatego herbatkę z dzikiej róży warto włączyć do swojej diety w okresie jesienno-zimowym. Pita regularnie wspomoże organizm w walce z przeziębieniem. Z jej wzmacniającego działania warto skorzystać także w okresie przesilenia wiosennego, kiedy czujesz osłabienie.

ZOBACZ TAKŻE