Festiwal Pierogów Świata na Piotrkowskiej 217. Które okażą się najlepsze?

Już 24–25 września odbędzie się Festiwal Pierogów Świata w Łodzi. Festiwal będzie miał formę targu przepełnionego kolorami i aromatami z różnych stron świata.

fot. Witold Ancerowicz
Festiwal Pierogów Świata na Piotrkowskiej 217. Które okażą się najlepsze?
7 фотоs
fot. Witold Ancerowicz
fot. Witold Ancerowicz
fot. Witold Ancerowicz
fot. Witold Ancerowicz
fot. Witold Ancerowicz
ДИВІТЬСЯ
ФОТО (7)

Wyjątkowe farsze zamknięte w pysznym cieście – mało kto jest w stanie przejść obok nich obojętnie. Pierogi, bo o nich mowa, mogą przyjmować różnorakie formy i kształty.

Festiwal Pierogów z różnych zakątków globu

Hiszpańskie empanadas charakteryzują się dużym rozmiarem, są wypiekane w piecu i powlekane jajkiem, a farsz reprezentuje to, co kuchnia hiszpańska ma najlepszego do zaoferowania, czyli owoce morza, kiełbasę chorizo czy świeże warzywa. Korea może poszczycić się pierogami mandu, najczęściej przyrządzanymi z duszoną wołowiną i pikantną kapustą kimchi. Najpopularniejsze pierogi gruzińskie to chinkali, świeżo wyrabiane przez kucharzy z tego rejonu smakują naprawdę wspaniale. Czy ustępują smakiem tym klasycznym z kapustą i grzybami?

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ