Knedle, pierogi, chłodnik. Gdzie w Łodzi zjesz letnie potrawy? [SONDA]

Lipiec to czas, w którym sklepowe półki uginają się pod ciężarem świeżych owoców i warzyw. Warto to wykorzystać i nacieszyć się letnimi smakami kuchni polskiej na zapas. Jeśli nie mamy czasu na własnoręczne przygotowanie sezonowych potraw, polecamy wybranie się do łódzkich restauracji, które zaserwują nam zarówno smaki znane z dzieciństwa, jak i te zupełnie nowe. Co przygotowali szefowie kuchni z Łodzi? Sprawdzamy.

Chłodnik
Co oferują restauracje w Łodzi?
6 фотоs
Chłodnik
Knedle
Pierogi
Knedle
Pierogi
ДИВІТЬСЯ
ФОТО (6)

Na pierwszy ogień idzie chłodnik. Na jego temat wariacji może być wiele. Co serwują łódzkie restauracje? Cesky Film (ul. Tymienieckiego 25A) w swoim letnim menu proponuje zupę z melona i ogórka z siekanym pomidorem i macą. Bartłomiej Pagacz, szef kuchni w Fatamorganie (ul. Księży Młyn 16), przygotował chłodnik buraczany z sorbetem wiśniowym. W Ramkach (ul. Piotrkowska 144) w ofercie lunchowej znajdziemy np. wersję ogórkową ze świeżą miętą. A na klasyczny chłodnik litewski z jajkiem możemy liczyć w Zielonej (ul. Drewnowska 58, Manufaktura).

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ