Wigilia Bożego Narodzenia to piękna tradycja, głęboko zakorzeniona w polskiej kulturze. Kojarzona jest przede wszystkim z wieczerzą, do której zasiadamy z chwilą pojawienia się na niebie pierwszej gwiazdy. Kolacja wigilijna jest postna. Choć Kościół kilka lat temu zniósł ten wymóg, w wielu domach ta tradycja jest nadal zachowywana. Rodzaje potraw na stole różnią się w zależności od regionu i tradycji rodzinnych. Zgodnie ze zwyczajem powinno ich być 12, czyli tyle, ilu było apostołów lub miesięcy w roku. Może być ich także siedem – jak siedem dni tygodnia – lub dziewięć, na cześć dziewięciu chórów anielskich.
Kolacja wigilijna babci i wnuczki. Poznaj proste przepisy na święta Bożego Narodzenia
W Wigilię Bożego Narodzenia wraz z „pierwszą gwiazdką” siadamy z bliskimi do uroczystej kolacji. Składa się ona z tradycyjnych potraw. A może w tym roku zrobić trochę inaczej? Poprosić o pomoc w wykonaniu pracochłonnych dań wnuczkę? Nie tylko po to, by przekazać młodszemu pokoleniu stare receptury, ale także by zaczerpnąć od niego jakąś nowość na wigilijny stół.