Pleśń na żywności. Czy wystarczy odkroić zepsutą część jedzenia? [PORADNIK]

Pleśń na jedzeniu nie zachęca do jego spożycia. Niektórzy jednak mają w zwyczaju odkrawać zepsutą część produktu i zjadać resztę, która na pierwszy rzut oka wydaje się czysta i zdrowa. Jakie niebezpieczeństwa niesie takie postępowanie? Czym jest pleśń? Co należy zrobić, kiedy zauważymy ją na żywności?

Pleśń na bułce
Pleśń na żywności. Czy wystarczy odkroić zepsutą część jedzenia?, fot. envato elements

Każdemu z nas zdarza się kupić więcej, niż potrzebujemy. Nieodpowiednio zabezpieczone produkty mogą zacząć gnić lub pleśnieć. Co robić, gdy zauważymy pleśń na owocach, warzywach czy pieczywie? Czy pojawienie się nawet niewielkiej pleśni na żywności kwalifikuje ją do wyrzucenia?

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ