Sodka dobra na wszystko. Do czego używano sody oczyszczonej w dawnej Łodzi? [ŁODZIANIZMY]

Sodka, a dokładniej mówiąc – soda oczyszczona, czyli wodorowęglan sodu w postaci białego proszku, była dawniej w każdym domu dzięki swoim licznym zastosowaniom. Dziś również jest używana, ale w przeszłości jej status był znacznie większy. 

Soda oczyszczona
Soda oczyszczona ma wiele zastosowań, fot. ENVATO ELEMENTS

Sodę pito z wodą i octem jako rodzaj orzeźwiającego napoju gazowanego. Ponadto roztwór sody ma właściwości alkaliczne, łagodzi np. zgagę, kwasotę czy refluks. Sodka sprawdzała się również jako środek na schorzenia skóry, jest także ważnym składnikiem pasty do zębów. Ponadto przydaje się do czyszczenia, usuwa zapach cebuli i czosnku, a w ogródku niszczy chwasty. Sodka pita z herbatą ma ponoć właściwości odchudzające. Używano jej również w kuchni, np. do spulchniania wypieków. 

W wersji płynnej soda była jednak najbardziej popularna, a w dawnych łódzkich sklepach na wodę gazowaną mówiono z niemiecka „sodywasą”. 

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ