Ferment Pizza & Krany - tu zjesz pizzę z kimchi, shitake albo chashu

Przy ul. Piotrkowskiej 99 otworzyła się nowa pizzeria. W karcie - obok tradycyjnych połączeń smakowych - znajdziemy także zupełnie nietypowe dla włoskich placków smaki.

Pizzeria Ferment Pizza & Krany przy ul. Piotrkowskiej 99
10 zdjęć
Ancerowicz
Ancerowicz
Ancerowicz
Ancerowicz
ZOBACZ
ZDJĘCIA (10)

Oryginalność ma odróżniać lokal Ferment Pizza & Krany od innych pizzerii.

— Ferment, bo wiele naszych produktów jest efektem procesu fermentacji – od alkoholi poczynając, a kończąc na dodatkach do pizzy i samym cieście, wytworzonym przy wykorzystaniu tradycyjnych technik. Pizza, bo to ona jest tu królową karty. Połowa menu to klasyczne „placki”, trochę przez nas „podkręcone”, ale druga część to już nasze autorskie pizze z zestawami dodatków. I w końcu słowo krany, z których lejemy koktajle — wyjaśnia Adrian Szpadzik, który współtworzy lokal z Kasprem Krajewskim i Rafałem Telusem.

Atutem lokalu ma być dopracowane do perfekcji ciasto do pizzy, które do pieca trafia dopiero po 70 godz. fermentacji oraz niestandardowe, przygotowywane na miejscu od podstaw dodatki zapożyczone ze znanych japońskich restauracji Ato Ramen i Ato Sushi: kimchi (fermentowane warzywa), chashu (japoński boczek), kiszone shitake (japońskie grzyby) czy choćby gochugaru (grubo mielona koreańska papryka).

ZOBACZ TAKŻE