Zadanie przywrócenia świetności lokalowi przy ul. Piotrkowskiej 97, który ostatnimi czasy mocno już redukował działalność restauracyjną, wziął na siebie Michał Kowalski. To właściciel neapolitańskiej pizzerii Dzielna 43, która pomimo otwarcia w trudnym dla gastronomii okresie pandemii koronawirusa, w krótkim czasie zdobyła uznanie gości, awansując prosto do czołówki lokali serwujących pizzę w mieście.
Pizza na kawałki i restauracja
– W Ferworze także będziemy mieli pizzę, jednak inną, bo w stylu nowojorskim. Na parterze ogródka będzie można ją kupić na kawałki wręczane wprost do ręki. Stacjonarna pizzeria będzie funkcjonować piętro wyżej – zapowiada Kowalski, który odżegnuje się jednak od nazywania lokalu pizzerią. – Będziemy mieć też część stricte restauracyjną, z własną kuchnią i własnym menu, która powstanie we wnętrzach dawnego Klubu 97. Koncepcja tego lokalu jest jeszcze w trakcie krystalizacji, zacznie działać w późniejszym terminie.
Pizza w stylu nowojorskim charakteryzuje się ręcznie wyrabianym cienkim ciastem, które po wypieczeniu ma cienkie brzegi i miękki, elastyczny środek.
– To placek całkiem podobny do tego, który uchodził kiedyś za polską pizzę, choć dobór składników na ciasto i dodatków będzie w przypadku naszej pizzy należycie pogłębiony – mówi Michał Kowalski.
Bar w kształcie łodzi
Nowy lokal zachowa sporo z klimatu Klubu 97, bo odziedziczy po nim całe jego stylowe wnętrze zaprojektowane przez architektów Marka Janiaka i Wojciecha Saloniego-Marczewskiego, a w 1997 r. nagrodzone tytułem „Wnętrza Roku” w konkursie organizowanym przez Fundację Ulicy Piotrkowskiej. Ozdobą jednego z pomieszczeń jest bar w kształcie dziobu łodzi.
– Niczego nie będziemy zmieniać. Chcemy zachować ten klubowy charakter, który moim zdaniem jest od zawsze atutem tego miejsca i tworzy jego klimat – mówi Kowalski.
Fasada budynku (wzniesionego w 1873 r. według projektu Hilarego Majewskiego, słynnego XIX-wiecznego architekta Łodzi, a później wielokrotnie przebudowywanego) w 2019 r. przeszła solidny lifting, zyskując m.in. iluminację.