Festiwal Łódź Czterech Kultur. Bezpłatne warsztaty kulinarne w Manufakturze

W dniach 14–17 września w strefie Qulinarium w Manufakturze w ramach Festiwalu Łódź Czterech Kultur odbędą się bezpłatne warsztaty kulinarne. Trwają zapisy.

Warsztaty kulinarne Bartek Pagacz
Warsztaty kulinarne w Manufakturze poprowadzi Bartek Pagacz

Łódź to kulturowa mieszanka, także kulinarna. Łódzka kuchnia czerpała z żydowskich, niemieckich, polskich i kresowych specjałów. W przedwojennym mieście żyli i prowadzili swoje restauracje Żydzi, Niemcy, Polacy i przybysze ze wschodnich krańców kontynentu, którzy żyli pod carskim zaborem. 

Smaki tej wielokulturowej Łodzi będzie można sobie przybliżyć podczas rodzinnych warsztatów. W menu znajdziemy m.in. kugiel z Przedborza i kawior po żydowsku z macą, sałatkę ziemniaczaną, bliny z owocami, zalewajkę czy prażoka. Warsztaty poprowadzi Bartek Pagacz – łódzki szef kuchni, który szkolił się w prestiżowej Centre de Formation d’Apprentis Louis Prioux w Bar le Duc. 

Terminy warsztatów:

  • czwartek (14.09) – 17:00
  • piątek (15.09) – 17:00
  • sobota (16.09) – 14:00
  • niedziela (17.09) – 12:00

Na warsztaty obowiązują zapisy: kuchnia@4kultury.pl W tytule trzeba podać datę wydarzenia, a w treści: liczbę i wiek uczestników oraz dane kontaktowe do osób dorosłych (telefon i adres e-mail). 

ZOBACZ TAKŻE