Ucztę możemy zacząć od pierogów z gęsiną, dań z przepiórek czy perliczek. Przez sześć dni blisko 20 restauracji w Łodzi zaprezentuje autorskie menu oparte na staropolskich przepisach. W ofercie znajdą się zarówno klasyczne receptury, jak i nowoczesne interpretacje polskiej kuchni – to prawdziwa okazja, by spróbować najlepszego jedzenia w Łodzi.
Wydarzenia towarzyszące
Festiwalowi Smakujemy Niepodległość towarzyszą atrakcje, w tym warsztaty kulinarne i uroczysta kolacja. W sobotę, 8 listopada o godz. 18:00 w Columna Medica (ul. Wakacyjna 8, Łask) odbędą się warsztaty kulinarne pod tytułem Jesienne smaki prowadzone przez Michała Bieleckiego, szefa kuchni restauracji Szyszka. Uczestnicy nauczą się, jak w domowych warunkach przygotować tradycyjne dania w nowoczesnej odsłonie – od przekąsek po jesienne pierogi z kimchi. Dwa dni później, 10 listopada o godz. 18:00 w oranżerii kawiarni Alegoria w pałacu Herbsta zaplanowano Uroczystą Kolację Niepodległościową. Menu degustacyjne przygotuje Michał Bielecki, a wina dobierze Piotr Wendołowski z Appellation.
Gęsina w Łodzi smakuje najlepiej
Festiwal Dobrego Smaku to jedno z najstarszych wydarzeń kulinarnych w regionie. Od dekady łączy smak, historię i twórczość kucharzy, zachęcając mieszkańców do wspólnego celebrowania przy stole.
Sprawdź pełną listę restauracji i festiwalowe menu na stronie: www.lodz.festiwaldobregosmaku.eu/
