Jelitówka. Jak są jej objawy i sposoby leczenia? [PORADNIK]

Przełom zimy i wiosny to często duży sprawdzian dla odporności. Jedną z infekcji, na które trzeba wówczas uważać, jest grypa żołądkowa. Tak zwana jelitówka to wirusowe zakażenie przewodu pokarmowego, które objawia się biegunką, mdłościami i podwyższoną temperaturą.

Jelitówka
Jelitówka. Jak są jej objawy i sposoby leczenia?, fot. gstockstudio/envato.com

Grypy żołądkowej, mimo nazwy, nie wywołują wirusy grypy. Za jej rozwój zwykle odpowiedzialne są adenowirusy, rotawirusy lub norowirusy. Jest to choroba bardzo zaraźliwa. Gdy choruje jeden z domowników, drobnoustroje z łatwością przenoszą się na pozostałych. Właśnie dlatego, o ile to możliwe, osoby zakażone powinno się izolować. Co jeszcze robić, aby nie dopuścić do rozwoju choroby? Przede wszystkim dbać o higienę osobistą i dokładnie myć ręce. W okresach gdy liczba zachorowań jest duża, warto unikać przebywania w dużych skupiskach ludzi. Dobrze też wspierać odporność poprzez zdrową dietę, aktywność fizyczną i indywidualnie dobraną suplementację.

Objawy jelitówki

Ze względu na objawy, które obejmują przede wszystkim dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jelitówkę łatwo pomylić ze zwykłym zatruciem pokarmowym. Tym, co odróżnia grypę jelitową od zatrucia, jest gorączka, nierzadko sięgająca 39 stopni Celsjusza. W przebiegu zakażenia mogą pojawić się także dreszcze. Grypa żołądkowa rozwija się gwałtownie – najpierw pojawiają się mdłości i bolesne skurcze brzucha. Niedługo później chory zaczyna wymiotować i ma dokuczliwą biegunkę. Objawy te utrzymują się zwykle od 2 do 3 dni. Później, przez kolejnych kilka dni, pacjentowi doskwiera przede wszystkim osłabienie. 

PAMIĘTAJ: Jeśli wymioty i biegunka trwają dłużej niż 3–4 dni, koniecznie zgłoś się do lekarza. Zbyt długo utrzymujące się objawy mogą spowodować spustoszenie w organizmie.

Jak leczyć jelitówkę?

Biegunka i wymioty sprawiają, że w trakcie choroby istnieje ryzyko odwodnienia, dlatego podczas jelitówki konieczne jest przyjmowanie dużej ilości płynów. Ważny jest także odpoczynek. Leki, które momentalnie rozprawią się z grypą żołądkową, nie istnieją, jednak wspomóc można się np. węglem aktywnym lub nifuroksazydem. Jeśli wymioty są dokuczliwe, warto sięgnąć po specjalne preparaty nawadniające i uzupełniające elektrolity. Utarło się, że domowym sposobem na jelitówkę jest picie coli. Choć nie jest to potwierdzone naukowo, rzeczywiście u części chorych napój ten może okazać się pomocny, musi być jednak wygazowany i przyjmowany w małych porcjach. Z pewnością też nie można zastąpić nim innych płynów.

Co jeść?

Pierwszego dnia choroby najlepiej się przegłodzić. Nie powinno stanowić to wyzwania, ponieważ w pierwszych dobach jelitówki chory zwykle nie ma apetytu. Po ustąpieniu wymiotów i biegunki można zacząć spożywać lekkostrawne potrawy. Jagodowy kisiel, białe pieczywo, banany, gotowana marchew czy kleik ryżowy to posiłki, które nie obciążą podrażnionego układu pokarmowego i zadziałają na niego kojąco. Z jedzeniem normalnych posiłków należy wstrzymać się przez kolejne 2–3 dni. Po ustąpieniu wszystkich objawów warto z kolei zacząć przyjmować dobry probiotyk.

ZOBACZ TAKŻE