W tegorocznej edycji weźmie udział 30 lokali, które przygotują około 40 różnych propozycji (w tym 9 całkowicie roślinnych). Aż 17 restauracji i pizzerii oferuje również festiwalową pizzę z dostawą na miejsce.
Jemy w Łodzi Pizza Fest 2023 - co nas czeka?
– W tym roku czeka nas prawdziwie włoski pojedynek między Rzymem a Neapolem – mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi. Ciekawe, która opcja zwycięży – cienkie i chrupiące ciasto czy wyrośnięte, puszyste brzegi? Jedno jest pewne, w obydwu wersjach ciasto będzie perfekcyjne, a dodatki najwyższej jakości, zarówno te klasyczne, jak i te niecodzienne i zaskakujące. Grzybowe ciasto, krem z fioletowych ziemniaków, owczy ser manchego, dyniowe curry, kawowy beszamel, kimchi, jeżyny, jadalne bratki – tak, to nadal składniki pizzy! Festiwalowe propozycje mają też różną formę lub są inspirowane innymi daniami. – Spróbujemy między innymi pizzy zalewajki, pizzowego burgera, calzone, pidy, pizzy croque madame i deep dish, czyli pizzy w stylu chicagowskim z wyjątkowo dużą ilością sera i „odwróconymi” składnikami – wyjaśnia Aleksandra Wiktorska z Jemy w Łodzi.
Jemy w Łodzi Pizza Fest 2023 - wydarzenia towarzyszące
-
Spotkanie Klubu Kolacyjnego – wyjątkowa degustacja pizz w trzech różnych stylach: Pizza Pala Romana, Detroit Style Pizza i New Jork Slice połączona z opowieścią o przygotowaniu pizzy (31 stycznia, godz. 19:00, restauracja Ferwor, udział: 100 zł od osoby)
-
Wystawa zdjęć „Stworzenie pizzy” – organizatorzy, wraz z wyjątkową artystką Agatą Gąsek i restauracją Bawełna, zapraszają na wystawę zdjęć inspirowanych stworzeniem świata, ale przedstawionych… w postaci składników na pizzę. Prace będą dostępne przez cały czas festiwalu, od 27 stycznia do 5 lutego 2023 r.
-
Konkurs na zjedzenie 1,5-metrowej pizzy – ostatniego dnia festiwalu dwie trzyosobowe drużyny zmierzą się w jedzeniu pizzy. Będzie ona nie tylko duża (aż 1,5 metra dla każdego zespołu!), ale też wyjątkowo ostra. W finale, który odbędzie się w restauracji PizzaNova, zmierzą się ci, którzy wyślą do organizatorów najciekawsze zgłoszenie w postaci filmu lub zdjęcia.
-
Warsztaty pizzy dla dzieci – najmłodsi też mogą zostać Pizza Masterami. Warsztaty odbędą się 28 stycznia w restauracji Bawełna, a dochód z nich zostanie przekazany na WOŚP.
Ponadto na gości będą czekały konkursy z nagrodami. Na stronie internetowej Jemy w Łodzi można kupić festiwalowy plakat w wersji kolekcjonerskiej. A na deser - pizza Coco z lemon curd w rantach pizzy z sosem truskawkowo-wiśniowym, puree mango, czekoladą, melonem i miechunką. Tę wyjątkową kompozycję stworzyła butikowa cukiernia Cocoart’s z restauracją Dzielna 43. Będzie dostępna przez cały festiwal.
Jemy w Łodzi Pizza Fest 2023 - lista restauracji
1. Al Dente - ul. Ogrodowa 19A
Dowóz: Możliwość zamówienia na miejscu, na wynos z dowozem oraz na wynos z odbiorem osobistym
Pizza z gruszką, szynką cotto i gorgonzola na creme fraiche
Pizza w stylu neapolitańskim. Creme fraiche, gorgonzola piccante D.O.P., mozzarella, prosciutto cotto, rukola, pomidorki koktajlowe, gruszka
Cena: 42 zł
Figa z jarmużem - wegańska
Pizza w stylu neapolitańskim. Sos z włoskich pomidorów, bazylii i oliwy, wegański cheddar własnej produkcji, świeże figi i chips z jarmużu
Cena: 42 zł
2. Alora - ul. Piotrkowska 67
Dowóz: brak
Salsa di mele
Pomidory San Marzano, mozzarella fior di Agerola, nduja, krewetki, bazylia, salsa z mango i zielonego jabłka z limonką, szczypior
Cena: 42 zł
3. Bawełna - Manufaktura
Dowóz: brak
Pizza con funghi ostrica
Sos pomidorowy, grillowane boczniaki, liście szpinaku, mozzarella di buffala, czerwona cebula, prażone orzeszki pinii, pomidor cherry.
Cena: 51,90 zł
4. Boska Włoska - ul. Poli Gojawiczyńskiej 22
Dowóz: Możliwy dowóz w ramach stref dowozu pizzerii (koszt dowozu: od 6zł) – zamawiamy telefonicznie lub przez stronę (42 3070707/www.boskawloska.com.pl)
Pizza łódzka zalewajka
Pizza inspirowana łódzką zalewajką: spód bianca, mozzarella fior di latte, biała kiełbasa, boczek, podgrzybki, prażona cebulka, świeży majeranek.
Podawana z zalewajką 300 ml.
Cena: 46 zł
5. Breadnia - ul. Piotrkowska 86
Dowóz: brak
Tonkatsu ramen pizza
Pizza w stylu deep dish z sosem na bazie klasycznego wywaru tonkatsu i creme fraiche, marynowany kurczak, kimchi, zielony ogórek, sezam
Cena: 44,90 zł
6. Drukarnia - ul.Roosevelta 10A (OFF Piotrkowska)
Dowóz: brak
Pida z borowikami, pesto bazyliowym i mascarpone
Borowiki, mozzarella, pesto bazyliowe, mascarpone, pestki dyni, papryka chili
Cena: 40 zł
7. Dzielna 43 - ul. Narutowicza 43,
Dowóz: brak, możliwość odbioru osobistego
Viola fest
Krem z fioletowych ziemniaków, wędzona mozzarella di bufala, czosnkowe salami zia, salsa verde, salsa z włoskich żółtych pomidorków
Cena: 46 zł
8. Farina Bianco al. Piłsudskiego 14
Dowóz: brak
Pizza bresaola
Sos pomidorowy z ricottą, bresaola, szparagi, konfitowany czosnek, groszek cukrowy, szpinak
Cena: 48,99 zł
9. Farina Bistro & Caffe - ul. Przybyszewskiego 91A
Dowóz: brak
Pizza croque madame
Mozarella fior di latte, parmezan, szynka cotto, jajko, miód, beszamel, oliwa truflowa, ziemia szczypiorkowa, rukola
Cena: 48, 90 zł
10. Fatamorgana - Księży Młyn 16
Dowóz: dostawa przez Glovo lub odbiór osobisty tel. 880 832 509
Festiwalowa Zimowa
Ciasto na fatamorganowym zakwasie, sos śmietanowy, mozzarellą fior di latte, pancetta arrolata piccante, ziemniaki, rozmaryn
Cena: 39 zł
11. Ferwor - ul. Piotrkowska 97
Dowóz: Glovo, Uber eats, telefonicznie
Buffalo chicken
Sos blue cheese, kurczak w sosie buffalo, mozzarella, czerwona cebula, seler naciowy
Cena: 42 zł
12. Forno Nero - al. Kościuszki 22
Dowóz: możliwy. www.fornonero.pl / tel. 574 781 881
Pizza Livigno
Sos na bazie kwaśnej śmietany z prażoną cebulą i czosnkiem, mozarella fior di latte, speck, ziemniaki, cebula dymka
Cena: 46 zł
Pizza Tartufo Vegano
Oliwa truflowa, ser wegański, podsmażone pieczarki, karmelizowana czerwona cebula, wegańskie mascarpone
Cena: 46 zł
13. Gastromachina Stacja Dąbrowskiego - ul. Dąbrowskiego 59/61
Dowóz: https://www.gastromachina.pl/restauracja/gastromachina-2, bądź telefonicznie: +48 798 177 588. Burger w dowozie Cena: 42 zł, 13 zł frytki.
Pizza Nad Głową + Shake ‘n Fries o smaku pizzy
150 g wołowiny, panierowana mozzarella, grillowany pomidor w czosnku i bazylii, sos pizzonez, sałata, cebula, rukola.
Do burgera duże fryty pizzove w cenie małych!
Cena: 40 zł burger, 13 zł fryty
14. It-Am Pizza & Burger - ul. Złocieniowa 33A
Dowóz: Koszt dostawy uzależniony od odległości (od 6 zł) Obsługiwany obszar: północne Bałuty, Teofilów, Julianów, Radogoszcz, Łagiewniki, południowy Zgierz,
Zamówienia telefoniczne 797450950 lub online na www.it-am.pl
Pizza KimPollo
salsa di pomodoro pelati, mozzarella, panierowane polędwiczki z kurczaka glazurowane w sosie koreańskim, pikantne kimchi, czerwona cebula, ananas, szczypiorek oraz świeży ogórek
Cena: 44 zł
15. Komediowa - ul. Piotrkowska 12
Dowóz: brak
Zielona katana
Pizza z orientalnym sosem na bazie mleka kokosowego, zielonej pasty curry z cukinią, fasolką edamame, wakame i młodymi kalmarami w zalewie sezamowej z nutą mięty i limonki
Pizza dostępna na dwóch rodzajach ciasta: napoletana lub romana
Cena: 44 zł
Zielona katana vege
Pizza z orientalnym sosem na bazie mleka kokosowego, zielonej pasty curry z cukinią, fasolką edamame, wakame i tofu w pesto pietruszkowo-czosnkowym
Pizza dostępna na dwóch rodzajach ciasta: napoletana lub romana
Cena: 39 zł
16. Nienażarty Pizza & Pasta - ul. Podchorążych 1A
Dowóz: pon-czw 12:00 - 21:00, pt-sb 12:00 - 22:00, obszar: Złotno i Teofilów
Pizza Tirolese
Pizza bianca, jabłko, mozzarella fior di latte, gorgonzola, taleggio, speck
Cena: 40 zł
17. Nitka Pasta - Wine & Chill - ul. Piotrkowska 56, Łódź
Dowóz: brak
Bosca Maialona
Ciasto grzybowe, marynowana polędwiczka wieprzowa w sosie sojowo-grzybowym, borowiki, peperoncino, szczypiorek, tymianek, mozzarella.
Cena: 49 zł
Pizza al cafe con pera
Beszamel kawowy, orzechy laskowe, gruszka, syrop gruszkowy, melisa
Cena: 39 zł
18. Otwarte Drzwi - ul. Piotrkowska 120
Dowóz: Można zamówić pizzę telefonicznie lub na miejscu jedynie z odbiorem osobistym. Kontakt: +48 502855779
Strattonato
Pomidory San Marzano, mozzarella fior di latte, szarpana wieprzowina, sałata rzymska, prażone kapary, sos musztardowo- miodowy z orzechami
Cena: 42 zł
19. Peperoncini - ul. Rokicińska 228/230
Dowóz: Brak. Możliwy odbiór osobisty.
Vesuvio
Mozzarella, nduja, oliwki, sos pomidorowy, czerwona cebula, cukinia grillowana, czosnek
Cena: 43 zł
20. Pizza Truck Garage - ul. Piotrkowska 217
Dowóz: pyszne.pl lub tel. 577 533 855
Aperitif pizza
Trzy foccacie z pieca:
-
Sos pomidorowy, mozzarella di bufala, pancetta i szparagi
-
Sos crème fraiche, mozzarella di bufala, taleggio, gorgonzola, parmezan
-
Nutella, mascarpone, mango, czerwone owoce, mięta
Cena: 69 zł za zestaw
21. Pizzanova - ul. Piotrkowska 78, ul. Wyszyńskiego 13
Dowóz: www.pizzanova.com.pl oraz Uber Eats
Asian Nova Twist
Ciasto klasyczne, sos pelati, mozzarella, orientalny kurczak, pak choi, sezam, szczypiorek, oliwa chili
Cena: 37 zł
Asian Nova Twist Wege
Ciasto klasyczne, sos pelati, mozzarella wegańska, orientalne tofu, pak choi, sezam, szczypiorek, oliwa chili
Cena: 37 zł
22. Pizzeria Osiedlowa - ul. Broniewskiego 16, ul. Zakładowa 84
Dowóz: Zamówienia online z dostawą do domu lub odbiorem własnym na stronie www.pizzeriaosiedlowa.pl oraz pod numerem telefonu 690-512-997 z lokalu przy Broniewskiego 16 i 505-293-997 z Zakładowej 84.
Włoskie Chaczapuri
Ciasto dojrzewające min. 24 godziny wyrabiane z mąki typu 00 pochodzącej z 600. letniego włoskiego młyna, pomidory San Marzano, mozzarella di bufala oraz pecorino romano.
Cena: 29 zł
23. Pizzeria Toskania - ul. Piotrkowska 102
Dowóz: brak
Verde con burrata
Pizza bianca: cukinia, mozzarella, pesto bazyliowo – pistacjowe, burrata, puder z pistacji
Cena: 46 zł
Rosso Verde
Mozzarella wegańska, pomidory pelati, szpinak, puree z dyni, czerwone curry
Cena: 42 zł
24. Pizzernia Lokalna - ul. Wici 87A
Dowóz: tel. 600 443 430, do 5km od restauracji, płatny 7 zł
Festiwalowa
Pizza na podkładzie ragu, mozzarella, salsiccia, krem z serem manchego, papryczki padrón, chimichurri i pikle
Cena: 44 zł
25. Pomodoro - ul. Rewolucji 1905 r. nr 4
Dowóz: Dowozy i wynosy w godzinach pracy pizzerii. Zamówienia telefoniczne (tel.422335454/537912212) lub on-line www.pomodoropizza.pl
Porco Nero
Mozzarella fior di latte, ser caciocavallo, mortadella z czarnej świni z Parmy (Nero di Parma), pate z czarnych oliwek, sałata lollo rosso polana oliwą extra vergine
Cena: 45 zł
Puttanesca
Sos pomidorowy, pieczone pomidorki koktajlowe, czarne oliwki „taggiasche”, kwiaty kaparów, czosnek, natka pietruszki, oregano
Cena: 37 zł
26. Ramki - ul. Piotrkowska 144
Dowóz: będzie możliwy za pośrednictwem Glovo tylko podczas trwania festiwalu
Calzone faszerowany wędzonym twarogiem, ziemniakami, mozzarellą, boczkiem i karmelizowaną cebulką podany z sosem chimichurri
Cena: 42 zł
Wegańska pizza z kremem dyniowym curry, marynowaną dynią, prażonymi pestkami dyni oraz płatkami chilli
Cena: 34 zł
27. SANPI pizza&prosecco - ul. Słowiańska 47, Rąbień
Dowóz: Sposób zamawiania: tel. 797 081 600 / lub online www.sanpipizza.pl
Dowóz w najbliżej naszej okolicy: Rąbień, Rąbień AB, Antoniew, Aleksandrów Łódzki, Konstantynów Łódzki, Łódź Złotno, Łódź Teofilów, koszt dostawy: 8-10 zł.
Pizza z pastrami i burratą
Sos z pomidorów pelati, czosnek, pomidorki koktajlowe, bazylia, oregano, oliwa czosnkowa, ser grana padano, pastrami, burrata, czarnuszka
Cena: 48 zł
28. Stacja Retkinia - al. Wyszyńskiego 67, lok. 19
Dowóz: w określonej strefie, zamówienia prosimy kierować na numer tel. 720 930 900 lub poprzez stronę www.stacjaretkinia.pl
Pizza Flower power
Włoska pizza podana z ricottą, pikantną włoską kiełbasą nduja, jadalnym bratkiem oraz jeżynami.
Cena: 42 zł
29. Tawerna Pepe Verde - ul. Ogrodowa 19A (Manufaktura)
Dowóz: Zamówienie z dostawą będzie możliwe na podstawie kontaktu telefonicznego (42 630 88 98). Koszt dostawy według stref, informacja dostępna przy zamówieniu
Pizza festiwalowa
Sos pomidorowy, mozzarella, boczek, gruszka, ser pleśniowy, rukola, granat, sos balsamiczny
* w wersji pikantnej z tabasco
Cena: 43 zł
30. Zielona Górka - ul. Zielona 8, Pabianice - otwarte od środy do niedzieli
Dowóz: brak
Pizza z Pabianic
Biała Kiełbasa z pabianickiego Pamso (to prawdziwy lokalny produkt), kiszony polski czosnek niedźwiedzi na wzór tradycyjnej neapolitańskiej kompozycji smakowej Salsiccia e Friarielli.
Cena: 39 zł
Marinara
Pomidory San-Marzano, półsuszone żółte i czerwone pomidorki, oregano, czosnek, pistacje
Cena: 39 zł